Schipperen op een ‘narrowboat ‘ in Wales

Wales (Engeland) – Wachten voor bruggen en sluizen, wachten voor tegenliggers. Ingehaald worden door kanoërs en eenden. Langzamer dan aan boord van een narrowboat in Wales krijg je het niet.

Het Monmouthshire and Brecon Canal heeft oevers met een warboel van groen. Bomen zijn innig met elkaar vergroeid en gaan schuil achter dikke lagen klimop. Al varend lepelt de Welse natuur steeds andere decors op: wandelaars op het jaagpad, elkaar opjagende fazanten, door de takken sprintende eekhoorns en hellingen, soms wit van de schapen, dan weer paars van de boshyacinten.

Narrowboats
Tot in de jaren zeventig voeren in Engeland en Wales op grote schaal narrowboats. Die op de Mon & Brec, zoals dit kanaal gemakshalve wordt genoemd, vervoerden vooral kolen, ijzer en hout naar de haven van Newport. Paarden trokken de lange, smalle schepen voort. In de Midlands vaart nog steeds een handjevol van deze boten met goederen, de overige werden omgebouwd voor de pleziervaart. Er worden ook nog nieuwe gebouwd, hypermodern maar in een antiek jasje. Het is weer eens wat anders dan een sloepje op de Friese meren. Op dit kanaal manoeuvreer je 16 ton staal van 15 meter lang door sluizen en bruggen. (Trouw)