Informatie voor de watersporter

Schuttevaerrace 2013 een dag verlaat en start nu op vrijdag 7 juni in Stavoren

PERSBERICHT
schuttevaerrace_2013Stavoren – De Schuttevaerrace is de ultieme uitdaging voor sporters die bijna 48 uur onafgebroken willen zeilen, fietsen en hardlopen. Er wordt op vrijdag 7 juni gestart in Stavoren waarna een non-stop traject wordt afgelegd via Kornwerderzand, Texel, Vlieland, Harlingen en Terschelling. Om tenslotte vanaf zaterdagavond 8 juni weer in Stavoren te finishen. De prijsuitreiking vindt dit jaar zondagochtend 9 juni plaats.
Alle ORC gemeten jachten kunnen met een team van maximaal 5 en minimaal 3 personen aan de race deelnemen. Voor niet ORC jachten bestaat de mogelijkheid deel te nemen in de Vrije klasse.
Met ingang van 2013 start de race op vrijdag- in plaats van donderdagochtend om meer tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de deelnemers.Het grootste gedeelte van de race vindt nu in het weekend plaats.
Begin jaren tachtig heeft het Weekblad Schuttevaer samen met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) het initiatief voor de race genomen. Achterliggende gedachte bij het opzetten van de Schuttevaerrace was de ongebruikelijke combinatie van zeilen, fietsen en lopen evenals een groot aantal onzekere factoren zoals wind, stroom, tij, en wellicht (voor diep stekende jachten) tijdelijke onpasseerbaarheid van delen van de route. Die filosofie is zo goed aangeslagen dat we ons al jaren mogen verheugen op een redelijk stabiel aantal deelnemende jachten (in 2012: 56)!
De race start op vrijdag 7 juni om 09.00 uur in Stavoren, alle deelnemers rennen dan vanaf Skips Maritiem naar de zeilljachten in de Oude Haven. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Voor de talrijke toeschouwers een spectaculair gezicht om de jachten te zien vertrekken vanuit de Oude Haven. Na het gezamenlijk schutten in Kornwerderzand gaan de jachten de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel.
Op Texel stappen de fietsers van boord voor een tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los om naar Vlieland te zeilen. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal voor hun zwaarste traject: een halve marathon in het donker. Vervolgens wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar de finish in Buitenhaven Marina te Stavoren, ze hebben dan zo’n 110 mijl afgelegd. De eerste jachten worden daar zaterdagavond 8 juni verwacht.
De prijsuitreiking vindt plaats op zondagochtend 9 juni in strandpaviljoen ‘De Potvis’. Waarbij altijd weer de vraag speelt: wie heeft de grootste prestatie geleverd? De eerst aankomende of de hekkensluiter, die soms pas uren later de eindstreep bereikt. Dat blijft het geheim van de Schuttevaerrace en de ultieme uitdaging!
Meer informatie www.schuttevaerrace.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht