Informatie voor de watersporter

Sneekweek 2018 trekt van 4 tot en met 9 augustus 700 zeilboten naar het Sneekermeer

PERSBERICHT
Sneek – De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich op voor alweer de 83ste Sneekweek. Een zeilevenement dat ruim 200 jaar geleden begon met de zgn Hardzeildag en inmiddels is uitgegroeid tot een 6-daags zeilevenement. Ca 700 zeilboten zullen aan de start verschijnen, waarmee het deelnemers aantal op hetzelfde niveau ligt als in 2017. Daarmee is de Sneekweek nog steeds wel het grootste zeilevenement op Europese Binnenwateren.


Dit is de ‘aftermovie’ van de Sneekweek 2017

Afke de Goede, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: “Helaas valt de Sneekweek dit jaar wederom middenin de Noordelijke Schoolvakanties en in de eerste week van de bouwvak. Het aantal deelnemers is ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. Kwalitatief gezien verwachten wij er wederom een mooie zeilweek van te maken. Onze nieuwe wedstrijdleider Auke van der Werf staat samen met zijn zeer ervaren team te popelen van ongeduld om as zaterdag om 10 uur ’s ochtends het eerste startschot te geven. De verwachte ingrediënten zijn goed: het mooie zonnige weer van de afgelopen weken wordt ook voor de komende weken voorspeld. Over de windvoorspellingen zijn de diverse weerstations het nog niet eens.. Samen met ca 125 vrijwilligers werken we er hard aan om het evenement in topvorm te houden en een aantrekkelijke zeilcompetitie aan te bieden voor een breed publiek”.
Zeilklassen
In totaal verschijnen er dit jaar net als in 2017 ca 700 boten verdeeld over 31 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klassen zijn dit jaar de Valk, O-jol en Pampus, die alle drie met bijna 50 deelnemers aan de start verschijnen. De Valk en Pampus klassen zullen beginnen met kwalificatiewedstrijden, de laatste 3 dagen uitmondend in Gold- en Silverfleet races. De O-jol start de hele week in 1 groep. Mooi om te zien dat de Valk daar, na een kleine dip in deelnemersaantal in 2017, weer bij is teruggekeerd. Traditioneel zijn ook de Flits, Optimist en Laser (verdeeld over 5 subklassen) goed vertegenwoordigd. Onder de deelnemers bevinden zich 10 buitenlandse teams, waarbij het grootste deel in het buitenland wonende Nederlanders zijn. Op dinsdag 7 augustus zullen de Friese jachten en Boeiers aan de start verschijnen.
Dagelijks vinden er 36 starts plaats. De eerste is die van de Finjoll om 10.00 uur ’s morgens. De Pampus is ’s middags rond de klok van 13.45 uur als laatste aan de beurt.
Hardzeildag Op woensdag 8 augustus wordt alweer de 203de Hardzeildag gehouden. Net als in 2017 zullen tegelijk met de strijd om de Sneekweek ook de SKS-skutsjes hun wedstrijd bij Terherne op de Snitsermar verzeilen. In gezamenlijk overleg tussen KWS, SKS, Provinciale Waterstaat en Rijkswaterstaat kunnen beide evenementen weer naast elkaar worden gehouden. De KWS begint deze dag haar wedstrijden al vanaf 9 uur ’s ochtends. De SKS skûtsjes zullen niet eerder dan rond de klok van 16 uur van start gaan. Het Prinses Margrietkanaal zal van 14-18 uur gestremd zijn, zodat de SKS daar haar wedstrijdgebied kan houden. Daarmee hopen beide organisaties hun deelnemers kwalitatief goede wedstrijden te kunnen bieden en tevens de toeschouwers van de SKS-wedstrijd buiten de Sneekweekbaan te houden.
Begeleiding jeugdzeilers door ervaren trainers
Voor het eerst in de Sneekweek zullen ervaren zeiltrainers de begeleiding van de jeugd op zich nemen! Dit betekent dat er dagelijks voor de wedstrijden een palaver wordt gehouden en aan het eind van de dag een evaluatie. In het palaver zal uitleg worden gegeven over baan, het verwachte weer en tactiek.
Deze bijeenkomsten zijn voor alle jeugdzeilers te bezoeken en worden georganiseerd bij de Roerkoning op het Starteiland.
G-zeilen voor het eerst in de Sneekweek
Voor het eerst zal het G zeilen voor mensen met een verstandelijk beperking mee doen in de Sneekweek. In totaal 14 boten komende uit Nederland en België, zullen hieraan meedoen. Sport Fryslan en NOC/NSF zijn ontzettend blij met dit initiatief, omdat de Sneekweek één van de eerste evenementen is die sporten voor mensen met een geestelijke beperking in een gezamenlijk evenement mogelijk maakt. Zij zullen op zowel zaterdag, zondag als maandag in de loop van de middag hun zeilwedstrijd varen.
Volvo Ocean beleving met bemanningslid Team Brunel
Carlo Huisman geeft op dinsdag 7 augustus tijdens de Sneekweek een presentatie van zijn belevenissen aan boord van Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race. De presentatie zal tweemaal worden gegeven op het Sneekweek terras bij de feesttent op het Starteiland. Aanvangstijden van zijn presentaties zijn 15:00 en 18:00 uur Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om met een Virtual Reality bril zelf te ervaren hoe het is om op een VOR-65 te varen. Carlo Huisman uit Rotterdam won in 2017 met Team Emirates New Zealand nog de felbegeerde America’s Cup. Daarna kon hij meteen door. Bouwe Bekking selecteerde de talentvolle spierbundel als voordekker van Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race. Team Brunel werd na een spannende eindstrijd 3e in het totaalklassement van de Volvo Ocean Race.
Multihull Nacra 15 naar de Sneekweek
Op woensdag 8 augustus vanaf 12.00 uur zal de Nacra 15 klasse voor demonstraties naar de Sneekweek komen. De Nacra 15 is een spectaculaire semi-foiling catamaran voor jeugdige zeilers, die zeer hoge snelheden kan behalen. De boot is benoemd tot multihull van de toekomst.
Ondersteund door ervaren Nacra zeilers krijgen jeugdige belangstellenden de mogelijkheid om mee te varen op deze catamaran.
Red Bull BMX Freestyler
Dez Maarsen Dez Maarsen zal op zondag 5 augustus op het Sneekweek terras twee demo’s geven. Dez is één van de beste BMX-fiets Freestylers van de wereld. Om 13.00 uur en 16.00 uur zal hij zijn demonstratie geven.
Programma
De Sneekweek begint als gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditioneel wordt de Sneekweek op de vrijdagavond (3 augustus) geopend met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort die zal worden afgenomen door de Commissaris van de Koning in de Provincie Friesland, de heer Arno Brok. In deze armada van schepen die dit jaar om 21.30 uur van start gaat, zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegenwoordigd. Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar een Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. De onderscheiding is een initiatief van de KWS in samenwerking met de gemeente Sudwest-Fryslân en wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen en voor die van de Sneekweek in het bijzonder. Deze wordt uitgereikt tijdens de officiële opening van de Sneekweek die dit jaar in het theater van Sneek zal zijn.
Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Ook in 2018 is er weer een groot terras op het Starteiland. Op het speciaal ingerichte terras kan iedereen vanaf loungebanken genieten van de zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via een grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. Het grote terras wordt ook gebruikt voor de uitreiking van de dagprijzen, die daar dagelijks om ca 17.30 uur wordt gehouden.
Op zaterdagavond treedt de topattractie Jetset op in de feesttent. Op zaterdag, zondag en maandag zullen er op het be-actief sportplein demonstratie sporten zijn van sports for all games. Een ieder kan ook aan deze sporten mee doen. Op maandag is de gebruikelijke familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Daarnaast is er natuurlijk iedere dag de after-sail op het terras.
De teamwedstrijden in de Regenboog tussen Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) vinden dit jaar weer op 2 dagen plaats: op zondag en dinsdag, vanaf ca 17.00 uur voor de Starttoren. Holland verdedigt hier een 3-0 voorsprong, die ze behaalden tijdens de onlangs gehouden Kaagweek.
De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest op donderdagavond.
Communicatie De communicatie rondom de Sneekweek is de afgelopen jaren sterk verbeterd door de inzet van sociale media en het optuigen van een professioneel mediateam dat dagelijks in woord, beeld en geluid verslag doet van de verrichtingen op het Sneekermeer en het Starteiland. Zeilbeelden vanaf het Sneekermeer zijn in de stad dagelijks op 2 schermen nabij restaurant De Walrus te volgen.
Daarnaast is al het Sneekweek nieuws overzichtelijk te volgen via een mobiele applicatie. In deze app is alle informatie over de Sneekweek samengebracht. Lees het nieuws, bekijk de uitslagen, Facebook- en Twitterberichten en bekijk in de agenda wat er allemaal te doen is. Via push berichten kan men bovendien op de hoogte blijven van de belangrijkste nieuwtjes.
Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat er niet zoals gebruikelijk een driehoeksbaan wordt gevaren, maar de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.
Meer informatie www.sneekweek.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht