Informatie voor de watersporter
Snel en stijlvol

Snel en stijlvol

YYachts heeft de eerste Y9 afgeleverd. Het nieuwe vlaggenschip van de Duitse werf toont sportieve lijnen, een enorm volume en een verfijnd interieur.

Het nieuwe vlaggenschip van de werf, de Y9, is geboren uit het ambitieuze idee om een lichtgewicht meesterwerk van vakmanschap te bouwen volgens de filosofie van het bedrijf om zeilen terug te brengen tot de essentie en te voorzien in alle behoeften van de klant.
Met een lengte van 29,71 m presenteert de Y9 – dankzij de slimme constructie en de dwarse garage in het achterschip – hetzelfde volume van een 100ft jacht met een eigenaarsappartement om maximale privacy te bieden, comfortabele gastenhutten en een grote en flexibele bemanningsruimte. Het exterieur ontwerp en de scheepsarchitectuur is getekend door Bill Tripp terwijl het interieur het resultaat is van een styling door Norm Architects en de ervaring van Design Unlimited.
Zoals alle YYachts modellen, is de Y9 volledig gebouwd uit koolstofvezel waardoor de prestaties worden geoptimaliseerd en ze uiterst competitief is. Met haar lengte van 90 voet heeft het jacht een interessante rating en is zeker in staat om enkele trofeeën te winnen op de St Barths Bucket, de Superyacht Cup of de Maxi Rolex Cup.
Volgens Zademack waren verschillende gesprekken met eigenaren doorslaggevend voor de ontwikkeling van de Y9: “Eigenlijk waren klanten geïnteresseerd in 100 voet lengte. Maar vanaf deze grootte worden jachten – naar mijn ervaring – onevenredig duur omdat er veel op maat gemaakte componenten moeten worden geïnstalleerd. Met onze expertise hebben we daarom het comfort van een jacht van 100 voet op een lengte van 90 voet geïmplementeerd. Met onze nieuwe Y9 betreden we het segment van de superjachten.”

Gelukkige bemanning, gelukkige eigenaar
De Y9 genereert een onvergelijkbaar volume door haar dwars geplaatste tendergarage in het achterschip en heeft zelfs een apart eigenaarsappartement dat bestaat uit een eigen kantoor, een kleedkamer, een slaapkamer en een badkamer met dubbele wastafel inclusief een aparte douche en een apart toilet. Een maximum aan privacy is gegarandeerd, waarvan de eigenaar met familie of goede vrienden kan genieten.
Ook aan het ontwerp van de bemanningsruimte is veel belang gehecht. Omdat het een ongeschreven wet is in de jachtbouw “Happy crew, happy owner”, zijn de bemanningshutten op de Y9 extra groot ontworpen, met doordachte opbergruimte en een extra crew lounge. De kapiteinshut kan bijvoorbeeld overdag worden omgebouwd tot salon – kamers op de Y9 hoeven niet één vastomlijnd doel te hebben.
Volgens dit concept kunnen de indelingsopties voor het interieur worden aangepast met de ontwerpafdeling van YYachts om aan alle wensen van de klant te voldoen en de exclusieve stijl van de boot te behouden. Overigens biedt Y Yachts maar liefst vijf verschillende indelingen voor de Y9. En hij is op aanvraag verkrijgbaar als Pilot Saloon-versie en als Y9 Custom met een vrijwel onbeperkte keuzevrijheid wat betreft het ontwerp.
Het interieur van de eerste Y9 is gezamenlijk ontwikkeld door twee ontwerpstudio’s. Norm Architects uit Kopenhagen en Design Unlimited uit Lymington combineerden hun architectuur- en jachtervaring en creëerden voor de Y9 een Scandinavisch elegante look volgens het principe van “zacht minimalisme” – geolied eikenhout en grijze stoffen en panelen bepalen het kleurenpalet. Katrine Goldstein, Managing Director van Norm Architects, zegt: “De Y9 volgt in zijn ontwerp al de bekroonde Y7, maar is veel complexer en gaat dieper. De Y9 zal ook een luxe toevluchtsoord zijn om even weg te zijn van de constante stimulatie die ons dagelijks leven met zich meebrengt. Om de exclusieve uitstraling van het hele interieur te ondersteunen, nemen alleen essentiële, maar doordachte, luxueuze elementen op maat de ruimte in waar dat nodig is. De houten wanden met panelen en gebogen interieurelementen in eikenhout geven de ruimte een warme, organische uitstraling, terwijl ze de ruimte optisch verticaal oprekken om de kamers ruimer te doen lijken. Schuifdeuren en ingebouwde bergruimte passen moeiteloos in het architecturale kader van de boot, zonder storende elementen.”
Er werd ook veel belang gehecht aan een stil jacht. Om dit te bereiken schakelde YYachts de geluidsadviseurs van Van Cappellen in. “Je slaapt als een baby aan boord”, merkt Dirk Zademack op.

26 knopen naar Cannes
Aan dek overtuigt het Y-vlaggenschip met zijn steile loopbruggen en de opdeling van de kuipruimtes die gebruikelijk is bij dergelijke formaten: De gasten zitten voorin, terwijl de bemanning achterin werkt. Het grootzeil is nergens te vinden. Het is gecentreerd op de bimini top en verborgen in de Park Avenue hoofdgiek. Om de zeilen te verstellen of te strijken, om de kicker of het voorlijk op te halen, volstaat een druk op de knop. Daarom kan deze 29,71-meter cruiser zelfs door twee personen worden gezeild. Het prestatiepotentieel is indrukwekkend: de rompsnelheid bedraagt meer dan twaalf knopen. Alleen al het grootzeil meet 242 vierkante meter zeiloppervlak, de gennaker vangt de wind op 617 vierkante meter. Tijdens de overtocht werden snelheden van 26 knopen bereikt, meldt de kapitein. Van Greifswald naar Cannes duurde slechts elf dagen, tot 240 zeemijlen werden in 24 uur afgelegd. Er was een bemanning van vier personen nodig; in de cruise- en eigenaarsmodus zijn gewoonlijk permanent twee bemanningsleden – kapitein en stewardess – aan boord.

Catamaran als tender
De garage van de nieuwe Y9 bevat een ander hoogtepunt van het jacht – de gloednieuwe YTender. Net als het moederschip is deze gebouwd van koolstofcomposiet en weegt slechts 230 kilogram bij een lengte van 4,35 meter. Ontworpen als een catamaran, is de Y-tender stabiel in het water en zijn hydrodynamica maakt hem zeer efficiënt onderweg. Hij is verkrijgbaar met zowel een conventionele buitenboordmotor als een elektrische aandrijving; beide kunnen worden ingetrokken, zodat de Y-tender direct op het strand kan landen. De indeling is flexibel, evenals de uitrusting en decoratie. De luchtslang van de Y-tender kan in slechts 45 seconden worden geleegd of gevuld. In lege toestand wordt de tender hierdoor 30 centimeter breder, waardoor de pakmaat beter is. De benodigde elektrische pompen zijn in de Y-tender geïntegreerd. De bijboot wordt volledig in Duitsland gebouwd, waardoor een hoge mate van verticale integratie is gewaarborgd. Ook hier geldt de keep-it-simple filosofie van YYachts: een jacht moet gereduceerd worden tot het noodzakelijke zonder het comfort te beperken.

Commentaar van de ontwerper – Bill Tripp – exterieur en scheepsarchitectuur
“Toen Michael Schmidt en ik elkaar voor het eerst spraken, vroeg hij om een boot waarmee je op het eerste gezicht meteen zou willen varen, die moderne schoonheid, eenvoud, prestaties en gebruiksgemak belichaamt, samen met de mogelijkheid om overal naartoe te gaan. Michael stelde vast dat veel jachten in de 70-100ft range als one-off worden gebouwd en dat er een kans was om een jacht van wereldklasse te presenteren dat in serie wordt gebouwd door middel van process engineering.
We hebben met MSY samengewerkt om een serie boten te ontwerpen die zijn opgebouwd uit de beste materialen in een productieproces dat is gebaseerd op de assemblage van onderdelen die al buiten de boot zijn afgewerkt. Dit vergroot het gemak om een zeer goed afgewerkte boot te maken met een mate van flexibiliteit in de configuratie van de ruimtes. Het resultaat is een high-end serie die niet alleen aantrekkelijk, maar ook haalbaar is. Onze gedachte is ook om nieuwe mensen voor de sport te interesseren en mensen van motorboten naar iets veel interessanters te trekken. Het overkoepelende principe is om de boot eenvoudig in gebruik te houden. Daarom hebben we een boot ontworpen die comfortabel door een paar mensen gevaren kan worden. Uitgerust met een zelfkerende fok, hydraulisch oprollend codezeil en stagzeil, kunnen deze boten goed zeilen in blauw water in de slechtste omstandigheden en hebben lichte luchtprestaties om de scherpste zeilers aan te trekken. De boten hebben twee motoren, een boeg- en hekschroef en joystickbediening, waardoor ze zowel bij het aanmeren als bij het zeilen gemakkelijk te manoeuvreren zijn. Ze zijn gebouwd met identieke structuren in koolstof/epoxy composiet met dubbele roeren en vaste of telescopische kielen. Ze bestrijken een reeks verplaatsingen met constante verticale en longitudinale zwaartepunten, en bollen en tuigage maten ontworpen en gebouwd voor de verplaatsing en stabiliteit. Het resultaat is dat de boten goed in balans zijn tussen prestaties en luxe.
Het eerste Y9 productieresultaat, Bella, wordt geleverd met een hydrogeneratiepakket van Oceanvolt, een grote hardtop bimini met 14m² zonnepanelen en een uitgebreid accupakket. Met deze voorzieningen kan de boot fossiele brandstofvrije energie opwekken, zowel tijdens het varen als wanneer hij is afgemeerd.
Ik heb geen interesse in het ontwerpen van boten die onoverzichtelijk of traag zijn. De uitlopende bovenzijde zorgt voor veel dekruimte en extra stabiliteit, een win-win situatie die leidt tot een betere boot. De rompvorm is geoptimaliseerd voor 15 graden slagzij, wat het meest gebruikelijk is bij wereldreizen. Dit is ook een goed gemiddelde voor zowel caféracen als afstandsracen. De boot heeft een hoge prismatische vorm voor oceaanzeilen op hoge snelheid, met een groot zeilplan dat ook zeilen in zes knopen wind een realistisch genoegen maakt, een laag zwaartepunt om het zeilplan te dragen en een gematigde LCB-locatie om de zeegang in golven te verbeteren. De vorm, hoewel over het algemeen van een dinghy-georiënteerde afkomst, is aangepast voor zeewaardigheid en minder slamming. De verhouding tussen breedte en diepte van de romp (bekend als BTR) is laag om te voorkomen dat de rompvorm een bakpan aan de wind wordt in grote oceaangolven. De boeg is fijner dan sommige om dezelfde reden en het prismatisch hoog houden en de LCB van het naar achteren gaan was een uitdaging die ons aansprak. Het ontwerpen van een luxejacht voor productie in lange series is een unieke taak voor een scheepsarchitect en betekent dat we de boot zo moeten ontwerpen dat hij verschillende kenmerken kan hebben naargelang de behoeften van de klant en dat hij goed kan varen in verschillende configuraties die passen bij de missie van de eigenaar. Met een totaal van vijf verschillende hutconfiguraties heeft de Y9 iets voor iedereen die geïnteresseerd is in dit formaat boot.
Deze evenwichtige combinatie van snelheid, betrouwbaarheid en comfort is ideaal voor een eigenaar die op zoek is naar een wereldcruiseboot die snel is in de leuke regatta’s die het afgelopen decennium zijn opgekomen, tegen een prijs die onverslaanbaar is in de huidige markt.”

Totale lengte 29,71 m
Lengte waterlijn 26,04 m
Breedte 6,80 m
Diepgang (vaste kiel) 4,70 m
Diepgang (telescopische kiel) 3,20 – 4,80 m
Waterverplaatsing 55 t
Ballast 18,9 t
Brandstoftank 3000 l
Zoetwatertank 2000 l
Motor 2 x Volvo D4
Grootzeil 272 m²
Zelfkerende fok 188 m²
Code 0 520 m²
Gennaker 617 m²
Klasse RINA
Ontwerp exterieur Tripp Design
Interieur ontwerp Norm Architects/Design Unlimited
Scheepswerf Michael Schmidt Yachtbau GmbH

Voor meer informatie: yyachts.de (Engels)

Foto: Y Yachts

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht