Snelle Jongens Op Zeilende Draagvleugelboten

Op z’n minst verwarrend twee ‘hydroptères’ ofwel hydrofoil-projecten die gelijktijdig de aandacht trekken met allerhande snelheidsrecords, maar buiten het concept niets met elkaar te maken hebben.

De giga Hydroptère DCNS kennen we al wel van het doorbreken van de 50 knopen muur gedurende één mijl (2009, 50,17 knopen). Ontwikkeld door de Fransman Alain Thébault heeft dit apparaat op 31 augustus nu het San Francisco Bay-snelheidsrecord over één mijl gezet op 37,5 knopen. Wat die Fransozen daar doen? Voor de lol hebben ze meegedaan aan de ‘Ronstan Bridge to Bridge’, maar de eigenlijke missie is de jacht op het record tussen Los Angeles en Honolulu. Allemaal te zien en te volgen via Hydroptère DCNS.

Heb je tegenwoordig ook nog het wetenschappelijk opgezette Zwitserse project van de Hydroptère.ch. Deze veel kleinschaliger boot dan de DCNS moet data leveren om de beheersbaarheid en balans tussen de hydrodynamica en aerodynamica voor dit soort vaartuigen onder alle omstandigheden te optimaliseren. Daarbij is de ‘Blauwe Wimpel’ (‘Ruban Bleu’) voor de snelste oversteek van het meer van Genève natuurlijk een mooie manier om publiciteit te genereren voor de sponsor. Op 19 juli van dit jaar stelde Hydroptère.ch in elk geval het uurrecord van het meer van Genève weer scherper: 25,63 knopen (gemiddelde snelheid gedurende een uur). Het kwam tot stand tijdens een aanval op de ‘Ruban Bleu’, die ruw onderbroken werd door averij. Dit Hydros-project kan al sinds 2005 bestaan dankzij de steun van Thierry Lombard van het gelijknamige bankiershuis Lombard Odier. Een type sponsor, waarvan je er meer wilt…

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X