Informatie voor de watersporter

Socioloog en filosoof Gabriël van den Brink verwijt cynici Laura Dekker ‘een armzalige kijk op het leven’

Amsterdam – Dat zeilster Laura Dekker in de media niet alom als nationale heldin is afgeschilderd is duidelijk. Daar is de publieke opinie volgzaam in meegegaan. Maar is er een kentering in zicht? Breekt er een tijdperk van eigentijds idealisme aan? Socioloog en filosoof Gabriël van den Brink (61) constateert in zijn laatste onderzoek dat Nederlanders veel idealistischer zijn dan gedacht. ‘Idealen moeten weer een gunstige bijklank krijgen.’

Laura Dekker
„Ik heb in Nijmegen op de universiteit gezeten, in de jaren zeventig. Ik ben toen voluit marxist geweest. Wij vermoedden achter elke actie een economisch motief of een belang. Alles leek in dienst van het kapitaal te staan. Dat was onze verklaring, daarmee stopte het denken. Journalisten slaan, net als de marxisten vroeger, weleens door.

Iedereen, van opiniemaker tot documentairemaker, wil dolgraag kritisch zijn. Daar heb ik wel begrip voor hoor, het is in hun vak een goede kijk, maar het is een armzalige kijk op het leven. Neem Laura Dekker. Volgens deze critici deugt zij natuurlijk niet! Ze is verwend en eigenwijs, hoewel ze op wereldniveau presteert. Kranten zouden ook nadruk kunnen leggen op het avontuur, haar heldendom of moed.” (NRC – betaalde editie)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht