Solo oceaanzeiler Robert Rosen Jacobson: “Organisatie Mini Transat moet zich bezinnen op toekomst van deze wedstrijd”

rosen_jacobson_2013
foto Mini-Transat 2013 / Jacques Vapillon

Amsterdam – De Nederlandse solo oceaanzeiler Robert Rosen Jacobson kan zich met drie Mini Transats op z’n conto gerust ervaren noemen. Ook afgelopen herfst was hij weer van de partij in de oceaanoversteek voor de 6.50 lange notendopjes, die dit keer in het licht heeft gestaan van uitstel, stormen, een onderbreking, een tussenstop minder, squalls zonder passaat, en veel schade. Volgens Rosen was het ‘de meest extreme race ever‘.

Bijna de helft van de schippers heeft niet kunnen finishen. Twintig boten zijn vergaan, op de rotsen geëindigd of hebben zeer zware schade. Vijf schippers hebben zich ternauwernood dankzij beroepsvaart, derden, of reddingsdiensten in veiligheid weten te stellen.

Rosen Jacobson denkt dat het laatste woord hierover nog niet zal zijn gesproken of geschreven. Zelf heeft hij een paper van anderhalf kantje geschreven met bevindingen en suggesties, dat momenteel voor de organisatie in het Frans vertaald wordt. Hij denkt namelijk, dat er absoluut een moment van bezinning nodig is. Zo’n moment is er al eerder geweest, nadat de Transat ooit verboden werd.

Zijn persoonlijk verslag zegt genoeg. “Voor mij was het een zeer zware ervaring, veel zwaarder nog dan de extreme Transat naar Brazilië – de eerste in mijn leven – met voortdurende angsten. Er is dit keer veel kapot gegaan bij mij aan boord, maar niet echt iets essentieels. Verder ’s nachts veel thunderstorms, en in depressies tegen de 50 knopen wind. Zware buien met zeer agressieve squalls. Ik voelde mij zelfs genoodzaakt om in de laatste week uit de ‘racing mode’ te stappen en er alleen nog maar voor te zorgen dat m’n NED 602 de finish in Guadeloupe zou halen, om op een cargo terug naar Lorient te komen. ‘t Was meer overleven dan plezier.”

Ondanks de zware beproevingen is Rosen Jacobson niet van plan te stoppen met z’n extreme zeilleven of in een minder spartaanse boot te stappen. “Uiteindelijk gaat de Figaro of Class 40 niet boven een Transat 650. De mini is gewoon het meest spectaculaire schip!”

En er valt nog van alles te leren op z’n 59-ste: “Kwa snelheid hoorde ik bij de top 4-7. Maar ik weet zo langzamerhand ook wel, dat ik goed presteer in moeilijke condities. Toch is ook is gebleken, dat ik op dit punt nog meer te leren heb, al dacht ik dat ik er al was met mijn ervaring…! Helaas heb ik tien plaatsen verloren door een lange stop op Tenerife vanwege elektra-problemen, maar ben ik nog altijd 15de van de 53 geworden. Toch nog ongelofelijk en wat mij betreft een prima prestatie. En wie weet, vaar ik ondanks het moeilijke jaar prepareren in Frankrijk en de slechte race ervaring, toch nog weer een vierde Transat in 2015!” (Nauticlink, NED 602 – Robert Rosen Jacobson, Mini Transat)