Informatie voor de watersporter

Solo zeilrace rond de wereld Vendée Globe gestart, één deelnemer terug vanwege gat in romp

foto: Vendée Globe

Sables d’Olonnes (F) – Precies om 13:02 uur zijn negentien zeilers vertrokken voor een solorace rond de wereld, waarbij zij ook geen hulp van buitenaf mogen accepteren. De twintigste deelnemer Betrand de Broc moest twintig minuten voor de start met een gat in z’n boot terugkeren. Die had hij opgelopen door een harde botsing met een zodiac begeleidingsboot. De onfortuinlijke zeiler hoopt binnen 24 uur weer te kunnen vertrekken. Het soms emotionele vertrek boot voor boot vanaf de steigers in de haven van Sables d’Olonne trok vanochtend 300.000 toeschouwers.

De wedstrijdleiding kende overigens geen genade voor een te vroege start, zelfs al ging het om 26 seconden op bijna drie maanden zeilen. Maar liefst vijf boten kregen een individuele terugroep en moesten de startlijn voor een tweede maal passeren.

De eerste die de situatie naar de lijn verkeerd inschatte, was  de Pool Zbigniew Gutkowski (Energa), maar verrassenderwijs overkwam het ook de geroutineerde zeilers Kito de Pavant (Groupe Bel), Francois Gabard (Macif), Vincent Riou (PRB) and Armel Cléac’h (Banque Populaire).

De Broc heeft overigens weinig geluk in de Vendée Globe. Hij had in 1992-93 een kielprobleem en is in de 1996-97 editie omgeslagen. Maar tegelijkertijd zijn er in de geschiedenis ook ‘binnen de eerste dag terugkeerders’, die later weer  volop meededen, of zelfs de race alsnog hebben gewonnen zoals vier jaar geleden Michel Desjoyeaux. Die zette toen in 2009 ook nog het record van 84 dagen 3 uur en 9 minuten.

Tegelijk met de echte race, startte ook de virtuele Vendée Globe met maar liefst 150.000 deelnemers. Ook voor dit zeilspel kan men nog inschrijven om net als De Broc wat later te starten, zonder dat alle kansen verkeken zijn. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013, Virtuele Vendée Globe game)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht