Informatie voor de watersporter

Solozeiler Gabart Kaap Hoorn gepasseerd en ruim twee dagen voor op solo zeilrecord rond de wereld

Brest – François Gabart blijft met zijn trimaran MACIF records rijgen. Vanmiddag is de Franse solozeiler over de lengtegraad van Kaap Hoorn gezeild precies 29 dagen, 3 uur en 15 minuten nadat hij de startlijn bij het eiland Ouessant is gepasseerd. Dat is de op één na snelste tijd ooit. De snelste tijd is in 2016 door de met zes man bemande IDEC Sport van Francis Joyon gezet (26 dagen, 15 uur en 45 minuten).

Gabart ligt tot Kaap Hoorn nu 2 dagen, 8 uur en 15 minuten voor op het huidige record rond de wereld. Grofweg zo’n 1100 mijl. Hij is in hetzelfde weekend vertrokken als de Volvo Ocean Race uit Lissabon, die nog steeds in Kaapstad ligt.

Om het record te verbreken heeft hij nu nog 20 dagen om weer over de Atlantische Oceaan ‘omhoog te klimmen’ tot Ouessant. Daar moet hij uiterlijk 23 december aankomen. Juist dit laatste deel van het traject rond de wereld is onberekenbaar vanwege de passage van de evenaar met z’n doldrums, de onvoorspelbare luchtdrukverdelingen en het ronddrijvende wrakmateriaal op deze druk bevaren oceaan. (Nauticlink, www.macifcourseaularge.comactuele positie)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht