Solozeiler Lucas Schröder trekt zich “vanwege Laura Dekker” terug uit verkiezing Conny van Rietschoten Trofee

Noordwijk – Vanuit Salvador de Bahia heeft solozeiler Lucas Schöder zich teruggetrokken uit de verkiezing voor de Conny van Rietschoten Trofee 2011. De zeiler wil niet dat zijn prestaties (ondermeer 10de in de Mini Transat 2011) vergeleken worden met de prestaties van de 16 jarige solozeilster Laura Dekker, die in etappes rond de wereld zeilt en die volgens Schröder nog steeds ‘omstreden’ zouden zijn.  De volledige tekst van Schröder luidt:

“Pas bij mijn aankomst in Brazilie afgelopen dinsdag vernam ik dat ik genomineerd ben voor de Conny van Rietschoten Trofee. Natuurlijk voel Ik mij zeer vereerd genomineerd te zijn en heb met respect kennis genomen van mijn medekandidaten. Het gegeven dat ook Laura Dekker in mijn categorie is voorgedragen, heeft mij echter verrast.

Zoals u ongetwijfeld weet is haar project zowel binnen als buiten de zeilsport nogal omstreden. Door mij op hetzelfde podium te presenteren, zullen mijn zeilprojecten en prestaties onwillekeurig met die van Laura worden geassocieerd en vergeleken. Daarnaast is het onvermijdelijk dat Laura’s nominatie voor Nederland’s belangrijkste zeilprijs, door velen zal worden beschouwd als een collectieve stellingname van de zeilwereld. Daar voel ik mij zodanig ongemakkelijk onder, dat ik u verzoek mij niet langer als kandidaat voor uw trofee te beschouwen.”

De Conny van Rietschoten Trofee wordt uitgereikt aan ‘een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijd-verband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.’

Wat nu de inhoudelijke reden is, dat Schröder niet de competitie wil aangaan met Laura Dekker, als het gaat om deze prijs, is ondanks zijn verklaring nog niet helemaal duidelijk.  Alleen omdat Dekker ‘te omstreden’ zou zijn? Zo omstreden is de soloreis van Laura Dekker inmiddels niet meer, nu zij over de helft van haar expeditie is en zeker in het buitenland ook steeds vaker in één adem wordt genoemd met Jessica Watson.

 Men zou zich hoogstens kunnen afvragen, of de grote bekendheid die Laura Dekker op extreem jonge leeftijd heeft verworven met haar liefde voor het zeilen tegen het licht van haar persoonlijke omstandigheden, zich ook laat uitdrukken in ‘mate van verdienste voor de zeilsport’. Maar dat leidt tot een academische discussie, want feit blijft dat Laura Dekker met haar solotocht rond de wereld op jonge leeftijd, meer aandacht heeft getrokken in de reguliere pers voor haar sport, dan alle goede prestaties van de Nederlanders in de Mini Transat samen. Hoezeer dit ook door deze wedstrijdzeilers te betreuren valt, maar alles heeft te maken met de structuur en aard van de zeilsport. (Lucas Schröder,  De Conny van Rietschoten Trofee, en de Transat 6.50,   Robert Rosen Jacobson, Christa ten Brinke en Ysbrand Endt, ‘Zeilprijs omstreden door nominatie zeilmeisje’ – De Telegraaf,  “Liever geen prijs als Laura ook meedingt” – Volkskrant, “Zeezeiler wil prijs niet vanwege “zeilmeisje” – BN/deStem))

9 Berichten

 • Arno Sedlak

  11 jaar geleden / 7 november 2011 om 19:07 uur

  Het lijkt mij volkomen duidelijk waarom Schröder zich heeft teruggetrokken als kandidaat: Laura Dekker is weliswaar vaak in het nieuws geweest (de laatste tijd overigens nog nauwelijks, niet in Nederland en nog minder in het buitenland, waar ze echt niet in een adem wordt genoemd met Jessica Watson – dat zou ook bespottelijk zijn gezien de prestatie van Watson en de manier waarom Laura Dekker rondvaart) maar met haar publiciteitsoffensief heeft ze de zeilsport echt geen dienst bewezen. Integendeel: veel eerder wordt door haar optreden de indruk gewekt dat de zeilsport wordt beoefend door mensen die zich voornamelijk heel bijzonder vinden, die voor zichzelf een groot aantal privileges opeisen en als het financieel niet meer lukt van mening zijn zonder meer een beroep te mogen doen op anderen voor het welslagen van het slecht voorbereide avontuur. Daarmee komt dan nog het schoppen tegen overheid en instanties, de voortdurende stroom van verdachtmakingen tegenover jeugdzorg, rechterlijke macht en de media, de verongelijktheid als de NAVO geen fregat stuurt om zeilmeisje tegen de piraten te beschermen en de gebroken beloften over volgboten, walteams en leren op zee. Je kunt dus nauwelijks kunt stellen dat we hier te maken hebben met een waardige ambassadeur voor de zeilsport. Voor mij is het onbegrijpelijk dat Laura Dekker is genomineerd, en het zou de andere kandidaten sieren als ze het voorbeeld van Schröder zouden volgen.

 • Berend

  11 jaar geleden / 7 november 2011 om 20:45 uur

  “want feit blijft dat Laura Dekker met haar solotocht rond de wereld op jonge leeftijd, meer aandacht heeft getrokken in de reguliere pers voor haar sport, dan alle goede prestaties van de Nederlanders in de Mini Transat samen..”

  Zelden zulke geschiedvervalsing en omkering van feiten gelezen over dit onderwerp. Laura heeft met name veel media-aandacht gekregen door haar juridische gevecht en alle commotie die daar omheen is ontstaan en niet om haar promotie van de zeilsport!

  Voorts is het kennelijk gebruikelijk dat je wordt genomineerd als je nog met de desbetreffende prestatie bezig bent. Moet die niet eerst even succesvol worden afgerond?

 • Kragtwijk

  11 jaar geleden / 7 november 2011 om 20:00 uur

  Waar maken mensen zich druk over? Laura Dekker heeft de zeilsport bij leken een nieuw beeld gegeven. Zo ben ik ineens weer geïnteresseerd geraakt. De negatieve aspecten interesseren mij niet.
  Het is heel simpel. Wanneer de bezwaren van Lucas Schröder terecht zijn, komt dat vanzelf wel uit het jury oordeel te voorschijn. Een beetje vetrouwen in collega’s die een oordeel hebben, Lucas. Wat Lucas Schröder nu doet is aanmatigend op de stoel van de jury gaan zitten en de sport bevestigen als een elitaire, gedomineerd door een handjevol goed verdienende (spreekbeurten), professionele zeilfanaten. Dat is niet nodig, want hij heeft zijn eigen grootheid.

 • Alex Penninckx

  11 jaar geleden / 7 november 2011 om 20:26 uur

  Zoals zo vaak een verkeerde vergelijking met Jessica Watson.
  Jessica zal het officiële record behouden want zij volgt het officiële parcours dat vele malen moeilijker is langs de 3 kapen (Hoorn, Goede Hoop, Leeuwin). Laura vaart via het Panamakanaal en zal overwegend de wind mee hebben, stopt, wordt ondersteund. Of ze rond Afrika vaart staat zelfs nog niet vast.
  Vergelijk het met de beklimming van de Mount Everest. Jessica klimt zonder zuurstof en alleen. Laura Dekker met Jessica vergelijken is daarom m.i. geen goede journalistiek.

 • marijke

  11 jaar geleden / 11 november 2011 om 21:26 uur

  Schröder heeft groot gelijk. Het doet de sport zeker geen goed als je zo’n prijs wint door de helft van de tijd vakantie te vieren en de andere helft wacht op makkelijk zeilweer en afhankelijk bent van anderen voor grote reparaties en nieuwe onderdelen.
  Zo lijkt zeilen kinder spel en dat is het wat haar betreft ook.

 • joost

  11 jaar geleden / 13 november 2011 om 22:02 uur

  trieste ego-tjes. laura heeft laatste 2 maanden ruim 5.000 mijl afgelegd. op die leeftijd stonden ego-tjes met hun brommertje op hun hangplekje. alsof hun zeiltochtjes niet van voor tot achter met mega-budgetten worden gefaliciteerd. zure druiven bij sukses Laura.

 • aad zeeman

  11 jaar geleden / 24 november 2011 om 21:11 uur

  schroder is een huilebalk.
  en moet lekker bij zijn rode broeken vrienden gaan zitten.prutser !!
  Laura is eem griet met ballen
  ik ben super trots op haar .
  net wat joost heeft gescheven over de rest van de jongeren in ons landje
  hadden ze maar voor de helft haar mentaliteit

 • Yvon

  11 jaar geleden / 25 november 2011 om 11:45 uur

  Oh, wat valt Lucas hard van zijn voetstuk. De nominatie weigeren? Een grove belediging aan het adres van Conny van Rietschoten.

 • fokke

  11 jaar geleden / 8 december 2011 om 17:18 uur

  Als zeiler kan je alleen maar medelijden hebben met een man die de prestaties van een kind van 14 afbreekt ter meerdere eer en glorie van zijn eigen zeiltocht.
  Het is zeker knap om met een klein bootje over te steken, maar het is veel sporiever om iedereen in zijn eigen waarde te laten, zeker een kind van 14 dat aanzienlijk meer mijlen maakt in een absoluut moeilijkere race die bovendien een factor 5 langer is dan de atlantic 1 x oversteken.
  Shame on you, sailing Lucas.

Berichtensectie gesloten.