Informatie voor de watersporter

Solozeiler Lucas Schröder trekt zich “vanwege Laura Dekker” terug uit verkiezing Conny van Rietschoten Trofee

Noordwijk – Vanuit Salvador de Bahia heeft solozeiler Lucas Schöder zich teruggetrokken uit de verkiezing voor de Conny van Rietschoten Trofee 2011. De zeiler wil niet dat zijn prestaties (ondermeer 10de in de Mini Transat 2011) vergeleken worden met de prestaties van de 16 jarige solozeilster Laura Dekker, die in etappes rond de wereld zeilt en die volgens Schröder nog steeds ‘omstreden’ zouden zijn.  De volledige tekst van Schröder luidt:

“Pas bij mijn aankomst in Brazilie afgelopen dinsdag vernam ik dat ik genomineerd ben voor de Conny van Rietschoten Trofee. Natuurlijk voel Ik mij zeer vereerd genomineerd te zijn en heb met respect kennis genomen van mijn medekandidaten. Het gegeven dat ook Laura Dekker in mijn categorie is voorgedragen, heeft mij echter verrast.

Zoals u ongetwijfeld weet is haar project zowel binnen als buiten de zeilsport nogal omstreden. Door mij op hetzelfde podium te presenteren, zullen mijn zeilprojecten en prestaties onwillekeurig met die van Laura worden geassocieerd en vergeleken. Daarnaast is het onvermijdelijk dat Laura’s nominatie voor Nederland’s belangrijkste zeilprijs, door velen zal worden beschouwd als een collectieve stellingname van de zeilwereld. Daar voel ik mij zodanig ongemakkelijk onder, dat ik u verzoek mij niet langer als kandidaat voor uw trofee te beschouwen.”

De Conny van Rietschoten Trofee wordt uitgereikt aan ‘een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijd-verband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.’

Wat nu de inhoudelijke reden is, dat Schröder niet de competitie wil aangaan met Laura Dekker, als het gaat om deze prijs, is ondanks zijn verklaring nog niet helemaal duidelijk.  Alleen omdat Dekker ‘te omstreden’ zou zijn? Zo omstreden is de soloreis van Laura Dekker inmiddels niet meer, nu zij over de helft van haar expeditie is en zeker in het buitenland ook steeds vaker in één adem wordt genoemd met Jessica Watson.

 Men zou zich hoogstens kunnen afvragen, of de grote bekendheid die Laura Dekker op extreem jonge leeftijd heeft verworven met haar liefde voor het zeilen tegen het licht van haar persoonlijke omstandigheden, zich ook laat uitdrukken in ‘mate van verdienste voor de zeilsport’. Maar dat leidt tot een academische discussie, want feit blijft dat Laura Dekker met haar solotocht rond de wereld op jonge leeftijd, meer aandacht heeft getrokken in de reguliere pers voor haar sport, dan alle goede prestaties van de Nederlanders in de Mini Transat samen. Hoezeer dit ook door deze wedstrijdzeilers te betreuren valt, maar alles heeft te maken met de structuur en aard van de zeilsport. (Lucas Schröder,  De Conny van Rietschoten Trofee, en de Transat 6.50,   Robert Rosen Jacobson, Christa ten Brinke en Ysbrand Endt, ‘Zeilprijs omstreden door nominatie zeilmeisje’ – De Telegraaf,  “Liever geen prijs als Laura ook meedingt” – Volkskrant, “Zeezeiler wil prijs niet vanwege “zeilmeisje” – BN/deStem))

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht