Spaanse boot Mapfre wint Volvo Ocean Race etappe naar Auckland, Brunel eindigt op vijfde plaats

PERSBERICHT

Auckland (Nieuw-Zeeland) – Na een zeer spannend slot van de vierde etappe was het MAPFRE die op de finishlijn in Auckland aan het langste eind trok. De Spaanse boot kwam op zaterdagmorgen 28 februari (Europese tijd) winnend over de eindstreep. Daarmee laten invalschipper Xabi Fernández en zijn bemanning een indrukwekkende comeback van een teleurstellend begin in Kaapstad zien. In drie maanden tijd en vier etappes verder, zijn ze van de laatste naar de eerste plaats gegroeid. Abu Dhabi Ocean Racing finishte als tweede, gevolgd door Dongfeng Race Team.

Team Brunel is op een vijfde plaats geëindigd in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse boot, die geschipperd wordt door Bouwe Bekking, had 20 dagen en 6 uur nodig om de 5264 mijl (9748 km) lange etappe naar Auckland te volbrengen. Team Brunel staat nu op de derde plaats in algemeen klassement.

“Op een vijfde plaats finishen is niet goed,” zegt Bouwe Bekking na de finish. “Onze navigator Andrew Cape en ik steken de hand in eigen boezem. We hebben enkele inschattingsfouten gemaakt, waardoor sommige beslissingen niet zo uitpakten zoals we gehoopt hadden. Zo hadden we op een gegeven moment een comfortabele voorsprong van ruim 50 mijl op de rest van de vloot. Afgaande op de weersvoorspelling, hebben we toen koers naar het oosten gezet. Nadat we gegijpt hadden, verloren we direct al tientallen mijlen en toen de voorspelde wind ook nog eens niet kwam opzetten, raakten we ook de rest van onze voorsprong kwijt. Vanaf dat moment liepen we achter de feiten en de vloot aan.”…

Op de Spaanse boot heerst een andere stemming. “Super blij, super blij”, kraaide Fernández vol geluk en zichtbaar vermoeid uit. “Het was een erg moeilijke etappe en vooral de laatste dagen waren zwaar. Aanvankelijk hadden we het lastig met Abu Dhabi en Dongfeng, want we waren wat langzamer, ook in de Doldrums. Vanmorgen zagen we ze vlakbij ons en waren we in staat om ze in te halen. Daarna konden we de leiding vast houden.”

Abu Dhabi Ocean Racing kwam slechts 4.24 minuten later als tweede binnen, een kleine 4 minuten later gevolgd door Dongfeng Race Team. Abu Dhabi Ocean Racing neemt nu in het algemeen klassement de leiding over.

De top drie boten lieten in de Nieuw-Zeelandse nacht (voor ons ochtend) één van de spannendste finishes in de 41-jarige geschiedenis van de Volvo Ocean Race zien. Gedurende de 2 laatste dagen wisselden ze stuivertje voor de zege in de 5.264 nautische mijlen lange race van Sanya/China naar Auckland. Uiteindelijk waren de marges zeer klein na zoveel mijlen strijd op de Zuid-Chinese Zee en de Zuidelijke Stille Oceaan.

De eerste Spaanse boot die ooit in de Volvo Ocean Race winnend in Auckland aankwam, was Movistar in 2005-06. Destijds geschipperd door Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer). Xabi Fernández zat toen als trimmer aan boord.

De overwinning van MAPFRE had niet beter getimed kunnen worden, want de zeilgekke Nieuw-Zeelanders kwamen in grote getale op het finishspektakel af. Tienduizenden fans verwelkomden de eerste 3 boten in hun ‘City of Sails’. Voor MAPFRE betekent het succes een bevestiging van hun weg terug naar de top. “We hebben ons verbeterd in de tweede en derde etappe, maar we maken nog steeds kleine fouten”, aldus Fernández, die voor zijn zeilmaat Iker Martínez invalt. Martínez concentreert zich momenteel op zijn olympische campagne in de Nacra 17. “We hebben een goed team om hoog te kunnen eindigen. Ik hoop dat we dit volhouden.”

De huidige editie kent momenteel 4 verschillende winnaars in de eerste 4 etappes, wat eveneens getuigt van een zwaar bevochten competitie. De eerste zege ging naar Abu Dhabi Ocean Racing, daarna was het de beurt aan respectievelijk het Nederlandse Team Brunel en Dongfeng Race Team. (Volvo Ocean Race, Team Brunel, audio interview Bouwe Bekking – Zeilen)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X