Informatie voor de watersporter

Spaanse boot wint net aan Volvo Ocean haven-race in Lissabon

Lissabon – MAPFRE (Iker Martinez/ESP) won vanmiddag de havenrace in Lissabon. Na tweeënhalve rondes ging het Spaanse team nek aan nek met Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) richting de eindstreep van de ingekorte wedstrijd. In een spannend gijpduel trok MAPFRE aan het langste eind en won de fotofinish. Het Nederlandse Team Brunel werd vijfde, dankzij een fout van het terugkerende Team Vestas Wind.

foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race
foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Met 10 knopen wind uit het westen en 3 tot 4 knopen stroming mee, stonden de 7 boten voor de uitdaging om niet te vroeg te starten. Dat lukte Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer net niet. Dat betekende dat het vrouwenteam om moest draaien, tegen de stroming in terug naar de lijn moest om opnieuw te starten. Kostbare tijd ging verloren, maar Brouwer en haar bemanning wisten zich weer naar voren te knokken.

MAPFRE vertok als meest bovenwindse boot bij het startschip en pakte al vroeg de leiding, met Abu Dhabi Ocean Racing in zijn kielzog. Team Brunel rondde als derde de eerste benedenboei en vocht in het daaropvolgende kruisrak een duel uit met Abu Dhabi Ocean Racing. Team Alvimedica profiteerde in het derde rak van een winddraaiing naar rechts en nam de derde plek over. Intussen liep de voorsprong van MAPFRE uit tot 400 meter.

In het laatste kruisrak zocht Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) zijn geluk aan de linkerzijde van de baan. Tevergeefs, want de wind bleek aan die zijde lichter te zijn. Daardoor zakte de Nederlandse Volvo Ocean 65 naar de laatste plaats. Dongfeng nam die ondankbare plek over na een problematische zeilwissel.

Voor in het veld wisselde Abu Dhabi Ocean Racing, leider in zowel het klassement voor de Volvo Ocean Race Trophy als voor de havenraces, eerder naar de Code 0. Dankzij dit grotere grootzeil wisten ze het gat met MAPFRE te dichten.

Close finishes
Vanwege de afgenomen wind besloot het racecomité om de wedstrijd met een rak in te korten. De vloot zeilde dus niet 6, maar 5 rakken. Het derde voor-de-windse rak eindigde zo met de finish. MAPFRE en Abu Dhabi Ocean Racing maakten er een matchrace van met tegen het einde 2 zeer spannende gijpmanoeuvres. Uiteindelijk kon Abu Dhabi Ocean Racing net niet genoeg vuile wind geven en was het verschil op de eindstreep een paar meter in het voordeel van de Spanjaarden.

Team Alvimedica pakte de derde plek en daarachter vond nog een spannend duel plaats. Team SCA en Team Vestas Wind vochten om de vierde plaats, waarbij het Deense team een inschattingsfout maakte. De vrouwenboot gijpte onder hen richting de lijn. Chris Nicholson dacht nog ruimte te hebben om tussen de vrouwenboot en de finishboei in te komen. Dat resulteerde in een aanvaring met de boei. Nicholson en zijn mannen moesten daarom een strafrondje varen en omdraaien om opnieuw te finishen.

Team Brunel schoof daardoor een plekje op in het klassement van deze achtste havenrace. Tot vreugde van de 10-jarige Hidde Wapstra, die in het kader van het tv-programma ZappSport aan boord zat.

Uitslag Lissabon havenrace:
MAPFRE 14:59:39 -1pt
Abu Dhabi Ocean Racing 14:59:40 -2pts
Team Alvimedica 15:05:07 -3pts
Team SCA 15:08:38 -4pts
Team Brunel 15:09:44 -5pts
Dongfeng Race Team 15:13:07 -6pts
Team Vestas Wind 15:15:14 -7pts

Totaalklassement havenraces:
Abu Dhabi Ocean Racing – 21pts
Team Brunel – 25pts
Team SCA – 28pts
Team Alvimedica – 31pts
MAPFRE – 32pts
Dongfeng Race Team- 33pts
Team Vestas Wind -59pts

Morgen om 15 uur Nederlandse tijd begint de achtste en kortste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15. Voor het eerst sinds Kaapstad verschijnen alle 7 boten weer aan de start. Team Vestas Wind, mede gesponsord door het Nederlandse bedrijf Powerhouse, werkte het afgelopen half jaar hard aan zijn comeback. In de nacht van 29 november liep de Deense Volvo Ocean 65 in de Indosche Oceaan op een rif, waarbij de boot onherstelbaar beschadigd raakte. De herbouw werd een race tegen de klok, maar ze staan er weer. Met op het voordek de Nederlandse topzeiler Simeon Tienpont (Amsterdam). Na 2 America’s Cup zeges maakt hij zijn rentree in de Volvo Ocean Race, waar 10 jaar geleden zijn internationale zeilcarrière met Team ABN AMRO Two begon. De start is live te volgen via www.volvooceanrace.com. (Volvo Ocean Race)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht