Informatie voor de watersporter

Speelse Bietentocht 2018 ‘als de laatste dag carnaval’ afgemeerd in Willemstad

WILLEMSTAD – ,,Inspectie!” Een kind van een jaar of 4 springt aan boord en begint driftig in keukenkastjes te graaien, terwijl een man op het achterdek de schipper fouilleert. Tender, de trouwe scheepshond, begint fel te blaffen. We zijn de Volkeraksluis nog niet door of de slotetappe van de twintigste Bietentocht, van Dintelmond naar Willemstad, lijkt al in het water te vallen.

Gelukkig blijkt alles in orde, vooral omdat de jongste inspecteur eenvoudig met een pak drop kan worden omgekocht. Ze zijn van de AZC (Anti-Zoetstoffen Commissie) en controleren tijdens de 20e Bietentocht alle deelnemende schepen op verboden waar als aspartaam en stevia. ‘Échte’ suiker, van de suikerbiet dus, is als enige toegestaan.

Martine Bakker, schipper van de Linquenda, grinnikt. Ze drinkt haar thee aan boord weliswaar met zoetjes, maar de Bietentocht is voor haar een jaarlijks hoogtepunt. ,,Dit voelt een beetje als de laatste dag van carnaval”, klinkt het in onvervalst Rotterdams, terwijl ze over het Hollandsch Diep tuurt. ,,Een beetje brakjes, een beetje grieperig. We hebben gisteren iets te lang door gefeest.” En dan wacht ‘s avonds het grote eindfeest in Willemstad nog. ,,Ik denk dat we lekker lang uitslapen morgen.” (BN/deStem, www.bietentocht.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht