Informatie voor de watersporter

Splash zeilklasse voor de jeugd deze zomer organisator van Splash Eurocup en Wereldkampioenschappen 2017 in Lelystad

PERSBERICHT
Lelystad – 1 maart 2017: Bataviahaven Lelystad is van 22 tot en met 28 juli 2017 het toneel van het Wereldkampioenschap Splash Blue en Eurocup Splash Red. De International Splash Class (SCIA) heeft de Nederlandse Splash Klasse Organisatie (SKON) gevraagd het evenement te organiseren. Het kampioenschap is een echt Open Kampioenschap: geen kwalificatiewedstrijden vooraf en toegankelijk voor iedere jongere die met een Splash kan zeilen. De wedstrijden worden gevaren op het Markermeer met op de achtergrond het andere prachtige Nederlandse maritieme ontwerp: de Batavia. In de week voorafgaand aan de wedstrijdweek zullen (internationale) teams al kunnen trainen op het wedstrijdwater.

De Splash is de ideale klasse na de Optimist en een uitstekende tussenstap tussen Laser Radiaal en Optimist. De Nederlandse Splash-zeilklasse heeft zo’n 300 leden en is groeiend. Het is daarmee na de Optimistklasse, de grootste jeugdklasse van Nederland. Beroemde zeilers zijn hun carrière in de Splash begonnen: Pieter Jan Postma bijvoorbeeld en bijna alle zeilers van het Heiner Team, dat in 2020 mee wil gaan doen aan de Volvo Ocean Race, hebben Splash gevaren.
De Splash is in 1987, dus 30 jaar geleden, ontworpen door Jac. (Koos) de Ridder en in eerste instantie werden de boten gebouwd door Roel Wester in Grou. De boten worden momenteel bij Jachtwerf Heeg in Heeg gebouwd. In totaal zijn er tot nu toe zo’n 2700 boten te water gelaten. Op alle wateren ter wereld varen Splashes. Met als zwaartepunt Nederland en op het zuidelijk halfrond in het andere watersport-gekke land: Nieuw-Zeeland. De Splash Blue (met het blauwe zeilteken) is er voor zeilers tot 21 jaar; de Splash Red (met het rode zeilteken) kent geen leeftijdsgrens.
In Nederland vertegenwoordigt de SKON de belangen van de Nederlandse Splashzeilers.
Meer informatie www.splashworldslelystad.com en www.splashclass.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht