Sportvisboot drijft in drieenhalf jaar tijd vierduizend mijl de oceaan over

BOSTON (VS), LLANES (Spanje)  – De ‘Queen Bee’,  een open 26-voets sportvisboot uit Nantucket is ruim drie jaar nadat de twee opvarenden in augustus 2008 voor de kust van Massachusetts hun boot verloren, op 17 januari jl.  20 mijl uit de Spaanse noordkust tussen Santander en Gijon teruggevonden. Het acht meter lange bootje met daaraan nog twee buitenboordmotoren van elk 250 PK is naar de haven van Llanes gebracht.

De toenmalige bemanning Scott Douglas en Rich St. Pierrever moest destijds twee uur zwemmen, voordat de twee de kant konden bereiken. De US Coast Guard heeft de boot in 2008 laten drijven, omdat de zee op dat moment te gevaarlijk was.

Volgens de kustwacht is de boot – een ‘Regulator 26′ en nu vol roest en bedekt met zeepokken – waarschijnlijk in de Warme Golfstroom geraakt en zo 4000 mijl oostwaarts gedreven. Dergelijke ‘onbemande transatlantische oversteken’  zijn zeldzaam, maar zijn ook geen unicum. (foto- Daily Mail, video-turn to 10Boston Globe, Lne.es, De Telegraaf Vaarkrant)