windverwachting

‘Spudpalen wél overal toegestaan waar je ook mag ankeren, en vanaf 1 januari juist op meer plaatsen’

Het nieuwe bord E.6.1
Het nieuwe bord E.6.1
Maasland – Jaap van Goor van Promanent (vaarwijzer.info en vaarwinkel.nl) ‘zet de spudpaal recht’ in het nieuwsbericht van Rijkswaterstaat over de vanaf 1 januari geldende vaarregels in het Binnenvaart Politiereglement (BPR). Hierin stond onder andere: “Spudpalen mogen alleen nog gebruikt worden waar dit specifiek is aangegeven.” Volgens Van Goor klopt dit niet. Hieronder zijn uitleg.

Een spudpaal is een paal die dwars door de bodem van een schip neergelaten kan worden en zo in de bodem van de vaarweg prikt. Hiermee ligt het schip verankerd aan de bodem. En daarom is besloten ‘afmeren’ met spudpaal of -palen in de vaarregels gelijk te stellen aan ankeren. Dat betekent onder andere dat een schip verankerd met een spudpaal overdag een ronde bal moet tonen, maar bijvoorbeeld ook dat het gebruik van spudpalen niet is toegestaan op plaatsen waar u ook niet mag ankeren. De wetgever vond echter dat er plaatsen zijn waar het ankeren met spudpalen best kan, ondanks dat ter plaatse een ankerverbod geldt. Hiervoor is een nieuwe regel in het BPR opgenomen en een nieuw bord ontworpen. Op plaatsen waar een ankerverbod geldt, maar de vaarwegbeheerder het gebruik van spudpalen expliciet wel wil toestaan, kan zij nu het nieuwe bord plaatsen. Verder is het gebruik van spudpalen overal toegestaan waar u ook mag ankeren.

Samengevat:
Het gebruik van spudpalen is in het BPR gelijk gesteld aan ankeren. Stilliggend met gebruik van spudpalen toont u overdag het dagmerk en in de nacht de verlichting voor een ten ankerliggend schip. Overal waar u mag ankeren, mag u ook gebruik maken van spudpalen. Als er een ankerverbod geldt, maar u wel gebruik mag maken van spudpalen wordt dat met het nieuwe bord (E.6.1) aangegeven. Het RPR kent geen gebruik van spudpalen. In België is het gebruik van spudpalen ook gelijkgesteld aan ankeren, maar daar kennen zij het nieuwe bord niet. (het bericht van RWS, www.vaarwijzer.info, de volledige nieuwe regel 7.03 – officielebekendmakingen.nl, Nauticlink)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X