Informatie voor de watersporter

Stabilisatoren tegen stampen, slingeren en zeeziekte kunnen in alle Consonant Yachts worden ingebouwd

PERSBERICHT
consonant_stabilisatorenVriezenveen – De Kuster en de Noaber die wij bouwen zijn stabiele en veilig varende plezierjachten. De multiknikspant rompvorm en het lage zwaartepunt zorgen ervoor dat deze motor schepen zich op alle wateren rustig gedragen. Dat wil niet zeggen dat ze niet (enigszins) kunnen slingeren en stampen. Ook een Kuster en een Noaber vaart op en door het water dat door wind en stroom in meerdere of mindere mate in beweging wordt gebracht. Die beweging van water (golfslag) wordt doorgegeven aan varende en stilliggende vaartuigen.
Slingeren
Een vaartuig dat met de kop in de golvenvaart of stilligt, gaat stampen en een vaartuig dat dwars op de golvenvaart of stilligt, gaat slingeren of rollen. Slingeren (of rollen) is het heen en weer bewegen van een vaartuig om de lengte-as, het vaartuig beweegt dan van bakboord naar stuurboord of andersom. Heeft een vaartuig een hoogliggend zwaartepunt dan kan een slingering langdurig of heftig zijn. Bij extreme slingering kan het water zelfs tot in het gangboord komen.
Stampen
Van stampen is sprake wanneer het vaartuig voor- en achterover beweegt om de breedte-as. Deze beweging is altijd minder heftig dan het slingeren omdat de lengte van het vaartuig per definitie langer is dan de breedte en het vaartuig hierdoor minder onderhevig is aan beweging door golven. Wordt tegen de golven in gevaren, dan gaat het schip door de golven heen en dat kan, afhankelijk van de hoogte van de golven en de vaarsnelheid, veel buiswater geven.
Onze Kuster en onze Noaber kunnen die bewegingen, hoe lang ze ook duren, heel goed hebben, goed opvangen en goed verwerken. Daar is hun ontwerp naar en daarom bezitten ze beide een hoge zeewaardigheid. De Kuster zit in de CE ontwerpcategorie B en de Noaber in de CE ontwerpcategorie A. Onze plezier jachten hebben een sterk oprichtend vermogen en hoge vaste stabiliteitseigenschappen. De eerder vermelde multiknikspant rompvorm en het lage zwaartepunt zorgen daarvoor.
Zeeziekte
Maar die standaardeigenschappen zijn niet altijd voor iedere schepeling voldoende. Van het (langdurig) slingeren van een vaartuig kan een mens zeeziek worden. De een wat meer of eerder dan de ander. Wordt een mens niet ziek van slingeren dan kan hij er toch behoorlijk vermoeid door raken. De evenwichtsorganen kunnen namelijk zwaar op de proef gesteld worden en dat kost energie. Ook al kan een schipper of opvarende tegen een stootje; grote stabiliteit van een vaartuig zal hij of zij altijd op hoge prijs stellen. Het vaartuig moet toch vooral een pleziervaartuig zijn en het varen ermee geen bezoeking gevonden worden. De een krijgt van slingeren gauwer het heen en weer dan de ander en er zijn er -met alle begrip- die wensen dat hun koffie nooit over de rand van het kopje gaat.
Stabilisatoren.
Een tegenkracht tegen slingeren kan geleverd worden door stabilisatoren. Die kunnen de breedte-as van een vaartuig meer in lijn houden met de horizon. Het systeem met stabilisatoren dat wij inbouwen werkt met vinnen, sensoren, hydrauliek en een computerprogramma dat snel, krachtig, maar gedoseerd op slingering reageert. Niet voor niks werd in de Waterkampioen van de ANWB over de met stabilisatoren uitgeruste Noaber 47 geschreven: “Geen zee te hoog”.
Als stabilisatoren onder alle omstandigheden welkom of nodig waren geweest, hadden we ze standaard in de Kuster en de Noaber ingebouwd. Ze zijn voor mensen die wat gauwer zeeziek worden of sneller vermoeid raken, of voor mensen die langere tochten op grote binnenwateren maken. Of voor hen die wat verder buitengaats en met grotere kans op omslag van het weer, comfortabeler willen varen. Voor hen bouwen we graag stabilisatoren in nieuwe of in eerder afgeleverde plezierjachten in.
Voor meer informatie www.consonantyachts.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht