Stichting Sailability maakt zich al tien jaar sterk voor mensen met een beperking die willen zeilen

PERSBERICHT
10jaarsailabilityAlphen aan de Rijn – Stichting Sailability Nederland viert op zaterdag 14 september 2013 in Roelofarendsveen haar tienjarig bestaan. Dat doet ze met een informatieve en sportieve middag, die begint met een presentatie van tweevoudig, paralympisch bronzen medaillewinnaar Thierry Schmitter. Aansluitend bindt hij samen met andere topzeilers de strijd aan met vrijwilligers en getrainde Sailability-zeilers.
Naast brons bij de Paralympische Spelen van 2004 en 2012 won Thierry Schmitter driemaal de IFDS wereldtitel. Dat leverde hem tevens de verkiezing tot Gehandicapte Sporter van 2011 op. Ook Nederlands’ beste zeilster ooit, Lobke Berkhout, zal aanwezig zijn. Zij won in de 470 olympisch zilver in 2008 en brons in 2012. In deze klasse was ze tevens vijfmaal wereldkampioen. Haar tweede stuurvrouw Lisa Westerhof, met wie Berkhout olympisch brons en twee wereldtitels won, is eveneens aanwezig. Net als Margriet Matthijsse, meervoudig wereldkampioen in de Europe en winnares van twee zilveren plakken bij de Spelen van 1996 en 2000. Verder is Roos Prommenschenckel, winnares van de mis(s) Award en voormalig ambassadeur van onbeperkt Nederland, van de partij.
Presentatie Thierry Schmitter
De middag begint met een presentatie van Thierry Schmitter, waarin hij vertelt hoe hij na zijn val tijdens het ijsklimmen een dwarslaesie opliep en rolstoelgebonden verder door het leven moest. Hoe hij zijn weg naar herstel, zijn plaats binnen de Nederlandse maatschappij en de weg naar de top binnen het internationale zeilen vond. Op dit moment is Schmitter een fervent zit-kitesurfer.
Wedstrijden in Hansa-boten
De wedstrijden worden gehouden in de Hansa-boten, die Sailability in vele uitvoeringen op haar locaties gebruikt. Simpelweg omdat ze het meest geschikt zijn voor iedereen, met welke beperking dan ook. Men kan de bootjes zo aanpassen dat “als je kan blazen, dan kan je zeilen”, onafhankelijk van anderen. Zie meer over de Hansa klasse boten op de website van de Hansa klasse-organisatie www.accessklasse.nl. Men kan die middag meevaren met sloepen om vanaf het water te kijken naar de sportieve strijd.
In het clubhuis van de vereniging zullen bovendien continue beelden te zien zijn van alle vormen van ‘aangepast’ zeilen bij verschillende Sailability-zeilpunten. Ook van het wedstrijdzeilen, want inmiddels is een aantal van origine Sailablity-zeilers actie in de wedstrijdzeilsport. Er wordt al een aantal jaren op regelmatige basis deelgenomen aan (inter)nationale zeilevenementen. Sinds eind 2012 bestaat er zelfs een grote selectie voor alle drie paralympische klassen op weg naar de Paralympische Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.
Over Sailabilty Nederland
De doelstelling van Sailability Nederland is dat mensen met welke beperking dan ook in heel Nederland van de zeilsport kunnen genieten. Dit is mogelijk, want vanaf 2013 beschikken dertien zeilverenigingen verspreid over het land over Sailability-locaties. Voor iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De financiering van al het werk en de mogelijkheden van Sailability Nederland komt uit goede gaven van donateurs en sponsors. Veel vrijwilligers vanuit de zeilverenigingen, maar ook daarbuiten zijn onontbeerlijk bij met name het in en uit de boot stappen/ of tillen met speciale tilliften.
Voor mensen met een beperking is het gevoel van vrijheid op het water heel belangrijk, net als voor iedere watersporter. Daarbij is zeilen bij uitstek de sport die iedereen kan beoefenen, hoe ernstig de beperkingen ook zijn. Volledig geïntegreerd binnen zeilverenigingen en gecombineerde zeilwedstrijden, zoals het ook zou moeten zijn in de Nederlandse maatschappij!
Sailability blijft gestaag groeien. Steeds meer zeilverenigingen maar ook zeilscholen willen de mogelijkheid voor zeilen voor iedereen op hun locatie realiseren.
Meer informatie www.sailability.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X