Informatie voor de watersporter

Stichting ‘Scheepswerf Jan Kroese’ brengt scheepsgetimmer terug aan de Vollenhovense haven

VOLLENHOVE – Het zal er bol staan van de historie. Die van de traditionele houten scheepsbouw en visserij aan de voormalige Overijsselse Zuiderzeekust in het bijzonder.

Maar denk nu niet aan een soort museum. Geen ‘kijkkast’ met alleen maar ‘hoe het toen ging’ of ‘wat er ooit was’. Natuurlijk, ook wel wat beelden en oude spullen van destijds, maar dan hooguit als historisch decor van een werkplaats in vol bedrijf. Waar het ambacht van de ‘ouderwetse’ scheepsbouw in praktijk wordt gebracht, maar dan wel in combinatie met nieuwere technieken en materialen. ‘Oud’ en ‘nieuw’ onder een dak. Zowel in materiële als ‘personele’ zin. Want de nog levende, ambachtelijke vaardigheid en kennis zal er letterlijk in handen worden gegeven van volgende generaties ‘scheepstimmerlieden’.

In grote lijnen is dát de veel bredere dan alleen historische of museale gedachte achter het inmiddels vergevorderde plan van stichting ‘Scheepswerf Jan Kroese’ om op de oorspronkelijke plek aan de binnenhaven van Vollenhove de sleephelling en opstallen van de in 1956 gesloopte scheepstimmerwerf niet alleen te herbouwen als cultuurhistorisch baken, maar ook weer in bedrijf te nemen voor restauratie en reparatie van de nog overgebleven ‘bruine’ Zuiderzeevloot.  (deStentor)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht