Informatie voor de watersporter

Stichting VHZC doet beroep op charterschippers om inzicht te krijgen in overlevingskansen bij hartstilstand aan boord

PERSBERICHT
Overveen – Per week worden 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand.
De kans dat zich een hartstilstand voordoet aan boord van een schip is dus reëel en het treft niet alleen ouderen! Om de kans op overleving bij een hartstilstand zo groot mogelijk te maken, moet er binnen 6 minuten actie ondernomen worden. Men moet dan binnen 6 minuten 112 bellen, starten met reanimeren en defibrilleren met de AED (Automatische Externe Defibrillator).
Op het land is een ambulance gemiddeld 8 à 10 minuten onderweg om ter plaatse te komen.
Dit zelfde lukt alleen bij een afgemeerd schip op een goed bereikbare kade of steiger. De KNRM, RWS, Politie en andere hulpdiensten te water hebben veel meer tijd nodig om u te bereiken. Bij een hartstilstand aan boord komt hulp nu dus nog vaak te laat. Om de overlevingskans aan boord te vergroten is aanwezigheid van mensen die kunnen reanimeren en defibrilleren belangrijk, net als de aanwezigheid van een AED. Op open water, in een vaart, kanaal, rivier en zelfs in een volle charterhaven bent u slechter bereikbaar voor hulpverleners.
De stichting VHZC (Verenigde Hollandse Zeil Compagnie) onderschrijft dit probleem en heeft om die reden samenwerking gezocht met de Nederlandse Hartstichting. De overleving bij een hartstilstand ligt nu tussen de 10 – 20 %. Door het direct starten met reanimeren en inzetten van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans vergroot worden naar wel 70 %! De Nederlandse Hartstichting wil in Nederland de overleving in ieder geval vergroten naar 25% in 2012.
Dit kan wanneer in Nederland steeds meer 6 minutenzones worden opgezet.
Een 6 minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat omstanders binnen 6 minuten een hartstilstand kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen. Men waarschuwt direct de kustwacht en/of hulpdiensten en binnen 6 minuten wordt er aan boord gestart met reanimatie en defibrillatie met een AED. Ook hierin zou de schipper in de toekomst een rol kunnen hebben.
Schipper hebben al heel wat voorzorgsmaatregelen genomen om hun gasten veilig te kunnen ontvangen en vervoeren. Wij zijn benieuwd of een AED en een reanimatie- en AED diploma daar al onderdeel van uit maken. Om hier inzicht in te krijgen vraagt de stichting VHZC nu schippers een korte enquête in te vullen.
Meer informatie: www.vhzc.nl  (de enquete)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht