Informatie voor de watersporter

Strijd om wereldtitel en olympisch ticket begonnen op WK IQFoil 2024

Na een dag zonder wind barste op 30 januari de strijd om de wereldtitel in de olympische IQ Foil klasse echt los voor de meer dan 200 mannen en vrouwen windsurfers. Het comité koos voor het sprint slalomraces format. De dag begon met 6 tot 8 knopen en die wind nam toe tot 12 knopen gedurende de dag. Zowel bij de mannen als vrouwen staat het gevecht om de wereldtitel op het spel maar voor de sporters van Team Allianz, ook de strijd om het nog belangrijkere olympische ticket.

Luuc van Opzeeland (NED55)

Mannen

Huidig wereldkampioen Luuc van Opzeeland schoot uit de blokken met vier overwinningen in zijn groep. Er stonden vier slalom sprint races op de agenda. Met het eerste schrapresultaat meegeteld gaat Van Opzeeland aan de leiding met slechts drie punten. Kiran Badloe trapte ook goed af met twee sterke derde plaatsen, maar liep in de laatste race van de dag tegen een diskwalificatie aan.

Luuc van Opzeeland komt met de klassieke reactie dat hij nog niks gewonnen heeft maar zeker niks verloren.

“Vier keer gewonnen. Dat is altijd lekker, helemaal aan het begin van zo een lange week. Je wint er niks mee maar je verliest ook helemaal niks. Ik heb een beetje ruimte gekocht voor morgen. Ik denk dat we vol actie gaan krijgen en dat de mensen thuis daarvan kunnen gaan genieten.”

Vrouwen

Bij de vrouwen begonnen Lilian de Geus en Sara Wennekes beide ook goed. Maar De Geus eindigde ook met een diskwalificatie in haar laatste en vijfde race voor te vroeg starten. De geus bezet de 22ste plaats in het klassement na de eerste dag. Sara Wennekes deed het ook goed en maakte daarnaast geen ernstige fouten. Met een serie van 11-5-7-5-9 staat Wennekes 11de.

Lilian de Geus was ook heel tevreden met haar begin van het WK.

“Het begon echt supergoed de eerste twee races. Dat is echt mega stabiel, vooral in de korte slalom races. Daarna had ik wat mindere races en een OCS (diskwalificatie voor te vroeg starten red.). Daar baalde ik wel veel van. Ik heb vooral gewoon heel veel zin om te racen deze week en hopelijk wat minder wachten en gewoon lekker het water op.”

Meer uitleg over format

Zoals gebruikelijk is in de surf-, kite- en zeilsport bestaat elk toernooi uit meerdere races. Vooral in de nieuwe foilende disciplines worden meer korte race gevaren. Op het WK in 2023 kwam het tot 14 races. De punten voor deze slalom sprint races tellen dubbel, minus één. Dus een eerste plaats is 1 punt, 2 e plaats 3 punten, etc. Aan zo een slalom sprint race mogen maximaal 24 atleten meedoen en die worden ingedeeld op basis van de ranglijst.   

Voor meer informatie: iqfoilclassofficial.org (Engels)

Alle uitslagen: 2024iqworldslanzarote.sailti.com

Foto: IQFoil Class / Sailing Energy 

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht