Informatie voor de watersporter

Strømsø Electric Folkboat: betaalbare elektrische kajuitkruiser

Stoer ontwerp van Queens Yacht Design Holland

Een motorkruiser met een elektrische motor en zonnepanelen: dat is de Strømsø Electric Folkboat. Dit duurzame, betaalbare pleziervaartuig van bijna 8 meter lang combineert. een stoer en elegant ontwerp met Zero-Emission en een fluisterstille motor. Voor het ontwerp deed Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design Holland gedegen onderzoek naar duurzaamheid voor boten. In samenwerking met het Noorse watersportbedrijf Strømsø wordt deze duurzame boot ontwikkeld en in het voorjaar van 2023 op de markt gebracht.

Haarlem – Het is heerlijk stil en schoon varen met de Strømsø Electric Folkboat, een motorkruiser met elektrische hoofdmotor. Geen dieselmotor aan boord betekent ook geen ongezonde en milieuvervuilende uitlaatgassen. Bij dit Zero-Emission jacht is er veel aandacht besteed aan het gebruik van onderhoudsarme materialen en een efficiënte bouwmethode.
In de ‘basic uitvoering’ van de Strømsø Electric Folkboat is alleen de essentiële uitrusting aan boord. Wat niet aan boord is, kost namelijk geen geld of grondstoffen. De zonnepanelen zijn verzonken in het dak en wekken stroom op zonder extra kosten. De efficiënte voortstuwing met twee stuurbare elektromotoren onder water maakt van dit pleziervaartuig een zeer eenvoudig te besturen boot waar iedereen mee kan varen. De hoogte van 1,90 tot 2,10 meter in de salon zorgt voor een prettig gevoel van ruimte en maakt de boot ook comfortabel voor langere mensen.


Praktisch en betaalbaar

Jachtontwerper Ronald Hagenaar van Queens Yacht Design Holland: “Ik kwam tot dit ontwerp omdat Strømsø mij benaderde met het idee om een praktische en betaalbare, elektrische boot te ontwikkelen die de essentie van watersport naar de mensen brengt: ontspannen genieten vanaf het water met voldoende comfort, ook voor meerdere dagen of tijdens minder goed weer. Ik zag dit als een mooie uitdaging en een waardevolle toevoeging voor mensen die graag willen varen. Na 9 maanden van ontwerpen en ontwikkelen is de Strømsø Electric Folkboat nu dan echt geboren.”

De rust van elektrisch varen

Elektrisch varen wordt ook wel ‘‘fluistervaren’ genoemd: een elektromotor maakt namelijk vrijwel geen geluid. De rust tijdens het varen is een verademing. Net als moderne, elektrische auto’s heeft deze betaalbare, elektrische kajuitkruiser accu’s aan boord. Deze accu’s leveren de stroom die de elektrische motor nodig heeft om het schip voort te stuwen. En net als bij elektrische auto’s is er behoefte aan betaalbare én luxere modellen. Van de Strømsø Electric Folkboat zijn er daarom ook duurdere versies beschikbaar. Deze zijn geschikt voor mensen die meer luxe willen of die meer stroom verbruiken, omdat ze graag langere tochten maken of van sneller varen houden. Tevens is er een speciale uitvoering voor mensen die van sportvissen houden.

Strømsø Electric Folkboat – achteraanzicht

Indeling van de elektrische kajuitkruiser

Aan boord van de Strømsø Electric Folkboat kun je heerlijk van het uitzicht genieten terwijl je een hapje of drankje pakt in de keuken, lekker ontspannen op de bank zit of het schip bestuurt. Het ruime achterdek heeft een zwemplateau en loopt via schuifdeuren naar voren door naar de stuurstand op gelijk niveau. De keuken en eethoek voor de stuurstand zijn een trede lager. Nog een trede lager voor in het jacht bevinden zich een aparte slaapruimte met een 2,20m lang dubbel bed en een aparte toiletruimte. De knusse eethoek is vlot om te vormen tot een tweepersoons-bed. Er kunnen twee hangmatten worden opgehangen waardoor er in totaal zes slaapplaatsen zijn. De eerste boten worden in het voorjaar van 2023 geleverd.

meer informatie: queensyachtdesign.nl

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht