Strontrace gestart en live te volgen op internet

Deelnemers Strontrace  2014 maken zich in Workum klaar voor de start (foto Zeilvracht)
Deelnemers Strontrace 2014 maken zich in Workum klaar voor de start (foto Zeilvracht)

Workum – Vanmiddag om 13:00 is in Workum de jaarlijkse Strontrace gestart. De boten varen naar Warmond om hun zakken mest te lossen en hopen in de loop van woensdag of donderdag weer met bloembollen terug te zijn in Workum. De strijd zal ook dit jaar weer prima live te volgen zijn op het internet.

In de Strontrace heeft dit jaar een verandering plaatsgevonden wat betreft de loting. Schepen die in vorige jaren hebben deelgenomen starten in omgekeerde volgorde van binnenkomst. Dat betekent dat de winnaar van vorig jaar achteraan begint en de hekkensluiter van vorig jaar vooraan. Echter, de schepen die voor de eerste keer meedoen zijn wel geloot en starten voor de ‘oude garde’. Dit jaar waren dat twee schepen in de lichte klasse: Zorg en Vlijt en Nijverheid.

Startschot
De schepen varen vrijwel allemaal met een protestvlag van de Stichting don Quichot aan het uiteinde van de gaffel. De Stichting strijdt tegen de bouw van 180 meter hoge windmolens voor de kust van Friesland en de Afsluitdijk. Wouter van dieren, lid van de Club van Rome, heeft om 13.00 het startschot van de Visserij, Strontrace en Beurtveer gelost.

Van Dieren werd bekend als duurzame pionier in Nederland door zijn lidmaatschap van de Club van Rome die in 1971 het rapport ‘Grenzen aan Groei’ publiceerde. Over waarom hij het startschot levert van de strontrace; “Dat rapport en mijn werkzaamheden tot op heden gaan over vraagstukken van duurzaamheid in het algemeen en energie & klimaatverandering specifiek. Ik was ook bij de eerste strontrace in 1974. Dit evenement gaat ook over duurzaamheid-, energie- en transportvraagstukken, maar ook over behoud van cultuurhistorie. Ik vind het een eer om te mogen starten” (www.strontraceworkum.nlLIVE, www.zeilvaartwarmond.nl, www.zeilvracht.nl)

1 Bericht

  • d van roode

    8 jaren geleden / 13 oktober 2014 om 20:44 uur

    we hebben geen bericht gehad dat de strontrace is begonnen

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X