Informatie voor de watersporter

'Strontweek'-klassieker vanaf 20 oktober is nu ook een 'Oprotbuffet' en 'Oprotfeest' rijk….

PERSBERICHT
Workum – Tijdens de strontweek zijn er vier maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. Want, we hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport? Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens rondom het IJsselmeer en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen?
De strontweek begint op 20 oktober met het Liereliet festival en eindigt op 28 oktober.

Vanaf zaterdag 21 oktober verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt vanaf vrijdag 20 oktober muzikaal ingeluid met het festival Liereliet. De beste muzikanten van de wereld op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal.
NIEUW: Oprotbuffet en Oprotfeest
Dit jaar wordt de start van de Strontweek ingeluid met een buffet en een feest, waarbij iedereen welkom is: bemanning en publiek. Een stevige stamppot van zoveel mogelijk lokale ingrediënten en na die tijd een optreden van piraten-feestband Plunder. Deze feestelijkheden vinden plaats in de Groene Loods in de Blazerhaven te Workum. Een deel van het bier zal zeilend worden aangevoerd door skûtsje Aebelina! Voor het buffet kan men zich vooraf opgeven via oprotbuffet@gmail.com (voor 16 oktober). Het feest is gratis toegankelijk. De organisatie is in handen van Stadscafé de Smidte, in samenwerking met het Zeilvaartcollege.
Visserij
Oude en nieuwe botters, aken, bonzen en schouwen, een sfeervol geheel van authentieke visserschepen zeilen maandag om 12.00 uit voor een week vissen onder zeil. Er is geen kajuit of roef, alleen het voorste deel van de schepen is overdekt, zodat er meer plek is voor vis. Op woensdag en zaterdag komen de schepen vol vis terug in de haven en worden ze per afslag verkocht. Koop je verse vis uit het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, dus op de Merk (woensdag) of in de havenkom (zaterdag).
Strontrace
De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen. De deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.
Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen.
Liereliet
Muziek en werken, het is geen onbekende combinatie. Waar tegenwoordig de ‘arbeidsvitamines’ uit de radio komen, werd dat vroeger aan boord van grote handelsschepen live geproduceerd door een shantyman. Liereliet bestaat om ook deze maritieme vaardigheid in stand te houden, de muziek die minstens zo belangrijk was als de andere vaardigheden die tijdens de Strontrace, Beurtveer en de Visserijdagen in ere gehouden en opnieuw beoefend worden. Met dit jaar Lynn Noel, the Keelers en Nanne en Ankie! Artiesten uit de VS, UK en Nederland. Van 20 oktober tot en met de ochtend van 23 oktober. Voor kaarten zie strontweek.nl
Meer informatie www.strontweek.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht