Informatie voor de watersporter

Studenten Minor Sports Innovation TU Delft werken aan 'botenwasstraat’ in samenwerking met Team Heiner

PERSBERICHT
Lelystad, 19 november 2012 – Studenten van de Minor Sports Innovation gaan aan de slag om met een oplossing te komen om de rompen van zeilboten makkelijker schoon te maken cq te houden. Gedacht wordt aan een zogenaamde botenwasstraat. De studenten inventariseren de mogelijkheden en maken een voorlopig ontwerp. De boten van Team Heiner worden gebruikt als testcase.
Team Heiner ervaart aan den lijve de vervuiling van rompen van zeilboten die voor een langere periode in het water liggen. Vervuiling treedt onder andere op door verschillende soorten zeeleven zoals algen, schelpen en mosselen. Een vuile romp heeft een verhoogde weerstand door het water en daardoor wordt de boot langzamer (zeiljachten) of verbruikt meer brandstof (motorjachten).
Oplossingen voor dit probleem zijn momenteel nog veelal beperkt tot het gebruik van aangroeiwerende verf (antifouling) of regelmatige reiniging van de boten terwijl ze op de kant staan. Boten regelmatig uit het water halen is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid Een semi-automatisch rompreinigingsapparaat oftewel een botenwasstraat zou dit probleem moeten kunnen oplossen.
De Minor Sports Innovation van de TU Delft is een full-time programma van zes maanden waarin studenten van verschillende studierichtingen in nauwe samenwerking met Nederlandse bedrijven leren sport innovaties te identificeren en (technisch) uit te voeren. De lopende minor wordt op 24 januari 2013 afgesloten met een mini-symposium bij de Faculteit Industrieel Ontwerpen.
Meer informatie Team Heiner en Minor Sports Innovation van de TU Delft

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht