Succesvolle self made Bredase duikbotenbouwer werft duikbootpiloten voor een droombaan in exotische wateren

Breda – Een bijzonder bedrijf uit Breda zoekt mensen voor een bijzonder beroep: duikbootpiloot. Fabrikant U-Boat Worx maakt duikboten voor onder meer de allerrijksten. Waarom zelf varen, als je een privépiloot mee kan nemen? Een droombaan in de diepte dus. En dat allemaal door een Brabantse duikpionier.

In 2005 begon Bert Houtman met zijn bedrijf in duikboten. Hij was net daarvoor uit zijn softwarebedrijf Exact gestapt en had dus voldoende tijd en geld om in dit avontuur te duiken.

Zelf knutselen
Het is geen verrassende keuze voor iemand die met watersport is opgegroeid. “Als klein kind ben ik vaak naar de HISWA geweest”, vertelt Houtman. Op de watersportbeurs zag hij twee keer een duikboot staan. “Die zaten vol met metertjes, dat heeft echt impact op mij gehad.”

Begin jaren tachtig begon Houtman zelf met knutselen aan een kleine duikboot voor particulieren. Het viel hem op dat watersporten als duiken met zuurstofflessen en windsurfen aan populariteit wonnen. Maar kleine duikbootjes bestonden nog niet. Hij dacht een gat in de markt te zien, maar dat gat liet nog ruim een kwart eeuw op zich wachten. (RTL Nieuws, www.uboatworx.com)