Super trimaran Groupama 3 is nu Lending Club II en op jacht naar serie records

VS – De zowel op water als land succesvolle ‘Amerikaanse’ Fransman Renaud Laplanche, voormalig nationaal Laser-kampioen (’88 en ’90), succesvol advocaat in de financiële wereld en eerder eigenaar van het softwarebedrijf TripleHop Technologies, heeft voor heel 2015 de supersnelle trimaran ‘Groupama 3’ gecharterd, waarmee Franck Cammas in 2010 nog de Jules Verne Trophy won (voor snelste weerdomzeiling met bemanning). De boot is ‘Lending Club II’ gedecoreerd, naar het bedrijf waarvan Laplanche inmiddels CEO is.

Met deze racemachine en de Amerikaanse schipper Ryan Breymaier probeert Laplanche een aantal records te verbreken. Dat begon eerder deze maand al goed met een nieuw Kanaal-record voor de afstand Cowes-Dinard (138 mijl in 5 uur, 15 minuten met een gemiddelde snelheid van 26.36 knots). Later in het jaar staat Los Angeles – Honolulu, Hawaii op het programma.

Sinds gisteren doet de boot een aanval op het record Newport – Bermuda (635 mijl in 38 uur en 35 minuten), sinds 2000 al in handen van Steve Fossett met Playstation. Volgens de berichten zou onze landgenoot Wouter Verbraak vanaf de wal de routering en meteo begeleiding doen. (Nauticlink, Lending Club Sailing op Facebook, Bernews, BYMNews, live kaart met 15 minuut update)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X