Buiten is het nu nog koud maar die heerlijke zomer zit zeker te weten er aan te komen! Tijd om het water op te gaan met een sup board. De afgelopen jaren is het suppen, het stand-up-paddlen steeds populairder geworden. Maar het is niet meer alleen recht-toe-recht-aan suppen, er zijn tegenwoordig allerlei varianten. Welke trends zien we voor 2025?
eSUP
De eSUP is een elektrisch aangedreven supboard. Suppen is hard werken, stop je even met paddelen, dan lig je stil. Dit maakt de sport misschien wel zo populair: suppen is sporten! Bij de eSUP is dat ook zo, alleen zorgt de elektromotor voor ondersteuning. Zo kun je langere tochten maken. Of stel dat de wind opeens opsteekt. Met de eSUP is het makkelijker om terug te keren naar de haven tegen de inmiddels harde wind in.
Midden in het opblaasbare board zit een uitsparing. Daarin plaats je de elektromotor. Die heeft naast de jet-functie ook een opblaaspomp en een LEDlamp voor onder water. Het board kan zichzelf dus opblazen voor je gaat varen. Je bedient de motor met een draadloze afstandsbediening die aan de paddle is bevestigd. Zie je komend jaar iemand zeer rustig peddelend snel voorbij komen, dan weet je: de jet staat aan.
Vissen vanaf een supboard
Waarom zou een supboard zich niet lenen om het suppen te combineren met een heerlijke hengelsessie? Geruisloos peddel je naar een mooie visstek. Met een supboard kun je op zeer ondiepe plekken komen die met andere boten niet bereikbaar zijn. Daar gooi je je hengel uit en neem je plaats op de visbox. Een voorbeeld van een supboard om mee te vissen is het Aqua Marina Drift SUP board. Dit board is er speciaal voor ontworpen. Het board is extra stabiel door de extra drijvers. Het dek heeft een speciaal profiel voor meer grip en het board bestaat uit drie lagen PVC en kan dus tegen een stootje. Ook zijn er drie luchtkamers, dus mocht de haak toch in het PVC blijven steken, dan zijn er nog twee luchtkamers. De gevangen vis kan in de visbox waar op het ijs misschien wel een koud drankje ligt. Na het vissen peddel je rustig terug.
Fiets-sup
Bij een waterfiets denken veel watersportliefhebbers nog altijd aan de lompe vierpersoons huurwaterfietsen voor een tergend traag tochtje door een willekeurige binnenstad. Bij harder trappen slaat het peddelwiel door het water waardoor de fiets juist langzamer gaat. De sup-waterfeits is iets heel anders. In het supboard is een ultra licht fietsframe gemonteerd met onder het board een ronddraaiende schroef. Een paddle is niet nodig, bovendien heb je je handen nodig om te sturen. Het fiets-stuur is verbonden met een roer. Het sturen is wel even wennen want het roer zit voor de schroef. Het board is natuurlijk extra stabiel omdat het zwaartepunt van de fietser zich hoger bevindt dan normaal. Komend seizoen zullen we zeker meer fietsende suppers zien op het water.
Yoga
Yoga op een sup-board is niet nieuw, deze trend bestaat al een aantal jaar. Maar we verwachten wel dat steeds meer mensen ontdekken dat yoga en suppen een fantastische combinatie is. Zowel yoga als stand up paddling gaan over balans en stabiliteit. En iedereen die wel eens op een supboard heeft gestaan weet dat je je balans het best bewaard door de juiste houding. Daarbij gaat het om controle en ontspanning. Controle over lichaam en ademhaling passen bij suppen en bij yoga, en door deze twee activiteiten te combineren creëer je een extra intense ervaring. Een les sup-yoga duurt vaak iets langer dan een normale yogales omdat je eerst naar een mooie plek peddelt. Reken op anderhalf uur.
Elfstedentocht
De sup-elfstedentocht lijkt wel het tegenovergestelde van sup-yoga en dat is het ook. Elk jaar gaat een klein groepje bloedfanatieke suppers de uitdaging aan om de 220 kilometer lange tocht langs alle elf steden van Friesland te suppen. De mannen mogen er maximaal 34 uur over doen, vrouwen twee uur meer. De winnaar van afgelopen jaar volbracht de tocht in 28 uur en 47 minuten. Daarvoor moet er non-stop worden gesupt.
Voor de iets minder fanatieke wedstrijdsuppers is er ook een variant van de sup elfstedentocht waarbij de deelnemers wel tussentijds kunnen rusten. Elke dag wordt er een etappe afgelegd en de totale afstand wordt in vijf dagen volbracht. Ook een prestatie van jewelste. Hier is het wedstrijdveld een stuk groter.
Komend seizoen zullen we weer meer suppers op het water zien. En dan niet alleen voor een ontspannen tochtje door de stad of over de dorpsvaart, er zijn steeds meer varianten van het suppen die het stand up paddling nog leuker maken.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin