windverwachting

Surfer en zeiler Hobie Alter, bedenker van de Hobie Cat op 80 jarige leeftijd overleden

Palm Desert (VS) – De Amerikaan Hobie Alter is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden na een lange strijd tegen kanker.

Alter groeide op in het Californische Laguna Beach, waar hij al vroeg surfde op eigen gemaakte houten surfplanken. In 1954 opende hij in Dana Point een eigen surfwinkel met de belofte ‘nooit meer aan de landzijde van de Pacific Coast Highway te werken’ en perfectioneerde de kunst van het bouwen van surfplanken uit polyurethaanschuim en polyester.

Vervolgens ontwikkelde hij in 1967 een kleine lichte zeilboot met twee asymmetrische drijvers, waarmee je vanaf het strand in de branding kon zeilen: de Hobie Cat 14. De eerste van een lange serie. Twee jaar later volgde de Hobie Cat 16, die nog steeds wordt gebouwd en met meer dan 100.000 verkochte exemplaren de meest populaire catamaran ter wereld is. Ook bedacht hij in de jaren 60 een populair skateboard. Hij was de ‘Godfather van de surfindustrie’ volgens Surfline.com.

“Mensen hebben me uitgelachten toen ik een surfwinkel begon”. heeft Alter ooit gezegd. “Als je de 250 surfers aan onze kust een plank hebt verkocht, ga je failliet, zeiden ze. Maar de bestellingen bleven komen…” (LA.Observed, Surfline, Grindtv.com, news1130.com)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X