Informatie voor de watersporter

Tactische strijd op de Atlantische Oceaan tijdens terugweg naar het noorden beslist Vendée Globe

Parijs – Na ruim 80% van de afstand van de Vendée Globe in 63 dagen non stop zeilen te hebben afgelegd, ligt Banque Populaire (Armel Le Cléac’h) nu 194 mijl achter op Macif (François Gabart). Achter hen heeft Virbac Paprec (Jean-Pierre Dick) duidelijk terrein verloren op Hugo Boss (Alex Thomson). De laatste heeft voor een veel westelijker route gekozen, hetgeen Thomson aanluiting heeft gegeven met de kopgroep.

Het zijn verschillen die er op een afstand van minimaal 25000 mijl nauwelijks toe doen. Hoewel Macif in feite al sinds de Indische Oceaan samen met Banque Populaire op kop vaart (maar steeds toch nét iets sneller lijkt), hoeft er met de onvoorspelbaarheid van de weerpatronen op de Atlantische Oceaan met z’n zones van passaatwinden en windstilten maar weinig te gebeuren om het klassement alsnog op z’n kop te zetten.

Macif dankt zijn huidige voorsprong weer aan de wat oosterlijker route rond het zogenaamde ‘St. Helena hoog’ dan Banque Populaire. Je kunt het op de tracking site van de wedstrijd mooi opnieuw laten gebeuren. Maar vooralsnog is de voorsprong met nog ruim 4300 mijl te gaan vooral psychologisch en zal het er tijdens de laatste loodjes om spannen. De zeilers zullen nog twee tot drie weken nodig hebben om weer in Sables d’Olonne te finishen. Het kleinste verschil ooit tussen de nummer één en twee bedroeg 6 uur 30. Dat was in 2005 toen Riou net Le Cam wist te verslaan. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013 met Tracking positiesNieuws – ‘The Battle of the Atlantic‘)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht