Informatie voor de watersporter

Tall Ships Races Harlingen 2014 en DONG Energy Solar Challenge gaan elkaar versterken

PERSBERICHT
Harlingen – The Tall Ships Races Harlingen 2014 en DONG Energy Solar Challenge hebben elkaar gevonden en gaan met elkaar in 2012 en 2014 de samenwerking aan. De reden: beide evenementen hebben een sterk internationaal karakter, stellen jongeren centraal en dagen hen uit.
De DONG Energy Solar Challenge (8 t/m 14 juli 2012) is een zonnige variant op de beroemde Elfstedentocht. Over een afstand van 220 kilometer varen deelnemers uit binnen- en buitenland in een zelfgebouwde zonneboot langs alle Friese elf steden. Net als bij The Tall Ships Races kent deze tocht veel ontberingen.
The Tall Ships Races Harlingen 2014
Harlingen is starthaven van The Tall Ships Races 2014. Na de start zeilen de Tall Ships en trainees uit diverse landen over de Noordelijke Europese zeeën naar Fredrikstad en Bergen (Noorwegen). Om vervolgens op 2 augustus 2014 te finishen in Esbjerg (Denemarken). Bij The Tall Ships Races staat de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren (trainees) die deelnemen centraal. De race en het proces op zee geeft ze ontwikkelingen mee die ze klaarstoomt voor hun toekomst.
Partnership van twee Friese internationale evenementen
Jan Reier Arends, voorzitter van Stichting Harlingen Sail: ‘onze evenementen hebben veel raakvlakken. Beide evenementen zijn internationaal gericht, hebben een duurzaam karakter, en jongeren staan in het middelpunt. Ook tijdens de zonnebotenrace draait het om teamwerk. Het is prachtig om elkaar in 2012 en 2014 te versterken.’
Tijdens de herstart in Harlingen op donderdag 12 juli 2012 zullen de trainees van beide evenementen elkaar ontmoeten. Friese trainees die tijdens eerdere Tall Ships Races streden op een windjammer hebben een soortgelijke ervaring ondergaan als de teams van DONG Energy Solar Challenge. ‘We zijn benieuwd naar hun ontmoeting en hopen dat ervaringen en adviezen veelzijdig uitgewisseld worden.’
Naast de te behalen overwinning binnen de DONG Energy Solar Challenge 2012, strijden de deelnemers ook voor een traineeship voor The Tall Ship Races 2014. Dit traineeship wordt aangeboden door Stichting Harlingen Sail en is de bezegeling voor het partnerschip dat beide evenementen met elkaar aangaan. In 2014 zullen de zonneboten Harlingen aandoen tijdens The Tall Ships Races Harlingen. Waar zij een speciaal plekje in de programmering krijgen om onder andere duurzaamheid onder de aandacht te brengen.
Traineeship
Het team dat de sportiviteitsprijs van de DONG Energy Solar Challenge 2012 wint, mag één traineeship invullen. De trainee stapt 5 juli 2014 aan boord van een van ’s werelds grootste zeilschepen, waar hij/ zij met andere jongeren van soms wel 30 nationaliteiten een team vormt. Door optimale samenwerking, wederzijds begrip, grenzen te overschrijden en elkaars krachten te gebruiken op zee, strijdt dit team op het traject Harlingen – Fredrikstad (Noorwegen) voor de prijzen van The Tall Ships Races 2014.
Meer informatie www.frisiansolarchallenge.nl en www.harlingensail.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht