Start zware zeilwedstrijd ‘500 MIJL Solo Qualifier’ over de Noordzee vandaag uitgesteld

IJmuiden – Vandaag is start van de ‘500 MIJL Solo Qualifier’, een kwalificatiewedstrijd over de Noordzee voor nog zwaardere beproevingen een dag uitgesteld.  Reden was de windverwachting van windkracht acht. Het is nu de bedoeling morgenmiddag te starten.

Tegelijk met deze ‘Qualifier’ kunnen doublehanded zeilers er een uitdagende middellange shorthanded race aan beleven. De boten in de solo klasse doen mee aan de 500 MIJL Solo Challenge, die in de doublehanded klasse aan de 500 MIJL Doublehanded Race. Tot de deelnemers behoren solozeiler Robert Rosen Jacobson, bekend geworden in de Transat 650 van Frankrijk naar Brazilië en nieuwkomers in de 650-Mini klasse.

De 500 MIJL Solo & Doublehanded is typisch géén evenement is voor beginnende shorthanded zeilers. Shorthanded zeilen is op dit gedeelte van de Noordzee geen sinicure. Afgezien van de grilligheid van de meteo is het een druk bevaren gebied met veel gas- en olie-installaties, visserij (Doggersbank), koopvaardij en een enkel jacht. Dit vereist een permanente uitkijk. De balans tussen optimaal wachthouden en shorthanded zeilen is een van de boeiende elementen in de 500 MIJL Solo & Doublehanded.

Veiligheid staat in alle gevallen voorop. Vandaar ook dat de organisatie zware eisen stelt aan schip en bemanning, minimaal ISAF Cat. 2 (2012-2013). De boten en deelnemers zullen allen aan een veiligheidskeuring onderworpen worden en men moet aantonen dat men meerdaagse ervaring met slaapmanagement en wachthouden heeft. De elf deelnemers zijn permanent te volgen. (500mijl, deelnemers)