Informatie voor de watersporter

Te veel wind oorzaak van gehalveerd deelnemersveld aan de finish van de 24 Uurs Race 2018 en nogal wat schade

Medemblik – De 24 Uurs Race was dit jaar een ware uitdaging voor de 433 inschrijvers en hun boten. Maar liefst 88 schippers besloten gelet op de weerberichten bij voorbaat maar niet te starten. Op de wedstrijdsite is de verantwoording te lezen waarom de wedstrijd reglementair tóch doorging. De klassieker kenmerkte zich door zeer wisselende extreme windomstandigheden, zichtbaar aan de verhouding aantal inschrijvingen, gestarte en gefinishte boten.

Schade, kou en te veel wind waren de voornaamste oorzaken van het grote aantal niet-starters, uitvallers, en schadegevallen. Het was ook een ware beproeving voor de deelnemers. In de korte hevige buien op vrijdagavond zat zoals voorspeld veel wind. Veel uitvallers hebben gescheurde zeilen, een boot is ontmast en daarnaast is er schade aan diverse onderdelen aan boord waardoor deelnemers moesten besluiten voortijdig de haven op te zoeken.

‘Veel respect voor degenen die de race hebben uitgezeild, maar ook voor degenen die de beslissing hebben genomen niet te starten of tussentijds te stoppen’, schrijft het wedstrijd comité. Vermoeid maar voldaan kwamen 212 boten en hun bemanning op zaterdagavond in Medemblik aan.

Hieronder een aantal kentallen:

Aantal inschrijvingen : 433
Aantal gestart : 345
Aantal gefinisht : 212
Aantal reglementair gezeild : 193
Totaal afgelegde afstanad : 24.294,07 mijl
Aantal gevaren rakken : 4160
Gemiddeld afgelegde afstand : 125,88
Gemiddelde snelheid : 5,24 mijl
Meeste gezeilde mijlen : 207,62 mijl (Leeloo in ORC1)

De volgende ’24 uurs’ zal plaatsvinden op 23 en 24 augustus 2019. (Nauticlink, www.24uurszeilrace.nlverantwoording doorgang, Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht