Team Alvimedica Volvo Ocean Race-winnaar in nachtelijk Scheveningen, Brunel vierde

Scheveningen – Terwijl honderden toeschouwers de nachtelijke kou trotseerden op de Scheveningse havenhoofden en in een opvallend gesloten Race Village (op de hospitality unit van Brunel na), kon de Amerikaans-Turkse boot Alvimedica van schipper Charlie Enright, rond twee uur in de ochtend als eerste de zeilen strijken voor de Haagse kust. Sommigen van de belangstellenden kwamen van heinde en verre en stonden al vanaf de middag te wachten. Ruim een uur en drie kwartier later kwam Dongfeng Race Team als tweede binnen.

foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race / Nauticlink
foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race / Nauticlink

“Dit was echt een teaminspanning en het voelt goed om hier als eerste te zijn”, sprak schipper Enright de menigte na binnenkomst toe. “Het voelt altijd lekker om halverwege de kleedkamer in te gaan met een tweede helft te gaan. Het is net als Kaap Hoorn: geen punten, maar wel een grote prestatie.” Enright is met zijn 30 jaar veruit de jongste schipper in deze editie. In de vijfde etappe leidde hij zijn team als eerste rond Kaap Hoorn, waarna ze als derde over de eindstreep in Itajai kwamen. 1 uur en 46 minuten

De hele donderdag stond in het teken van Engeland versus Frankrijk. Dongfeng Race Team, MAPFRE en het Nederlandse Team Brunel gingen in Het Kanaal onder de Engelse kust langs de TSS exclusion zone. De rest van de vloot, met Team Alvimedica op kop, koos voor de zuidelijke route langs de Franse kust. Aanvankelijk leek de noordelijke groep aan de winnende hand te zijn dankzij meer wind en een betere hoek. De zuidelijke boten moesten bovendien opkruisen. Hun verlies begon zich af te tekenen, totdat in de loop van de middag het tij keerde. De snelheid van de noordelijke boten liep terug van 15 tot ongeveer 5 knopen wind. De wind draaide iets, waardoor ze ook nog eens moesten opkruisen om de exclusion zone van de shipping lanes te passeren. Ondertussen profiteerde Team Alvimedica in het zuiden van een sterkere bries. Enright en zijn mannen bouwden hun voorsprong uit.

Team Alvimedica heeft nog altijd 480 nautische mijlen (nm) te gaan in deze slotetappe naar Göteborg, Zweden. Het Turks/Amerikaanse team had 2 dagen, 8 uur en 34 minuten nodig om vanuit het Franse Lorient in Den Haag aan te komen voor de pit-stop. De voorsprong op Dongfeng Race Team in tweede positie bedroeg 26 nm. Als het Team Alvimedica lukt dit vast te houden tot aan Göteborg, winnen ze als zesde van de zeven teams een etappe.

Toen Dongfeng-schipper enkele seconde na de finish de vraag kreeg hoe het voelde om Den Haag te zijn, antwoordde hij: “We zoeken nog steeds de lijn, dus we weten niet of er overheen zijn.” Dat waren ze wel en nu is het wachten op MAPFRE, die om 03.26 uur een half uur van de finish waren. Team Brunel zal als vierde zijn thuishaven bereiken.

Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race
Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Brunel
Team Brunel kwam vanmorgen om 04.11.47 uur als vierde thuis in Den Haag. Hardcore fans trotseerden de regen en kou om het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking (Deventer) binnen te zien komen. Er werd zelfs een Yngling ver op zee gespot, verlicht met twee zaklantaarns.

“We zijn thuis en dat is het belangrijkste”, zei Bekking bij aankomst in de Scheveningse haven voor de pit-stop. “We hadden op een andere volgorde gehoopt, maar de boten voor ons zijn tenminste niet te ver uitgelopen.” De navigators draaiden overuren in dit eerste deel van de negende etappe van Lorient naar Göteborg. Op de vraag of Team Brunel bewust de noordelijke route door het Kanaal koos of verdedigde op zijn naaste concurrenten, antwoordde Bekking: “We dachten altijd dat het noorden beter zou zijn, maar Team Alvimedica kwam goed weg in het zuiden. Toen MAPFRE en Dongfeng noordelijk gingen, moesten we wel bij ons plan blijven.” De strijd was zeer intens, gaf ook Rokas Milevicius net voor de eindstreep toe: “Ik ben veel vermoeider dan na een oceaanetappe.”

Onboard Reporter Stefan Coppers genoot vooral van het idee dat hij langs ‘zijn strand’ van Hoek van Holland zeilde: “Daar ga ik altijd heen, dit is leuk.”

MAPFRE finishte als derde, maar had het in de laatste meters nog even lastig met de toegenomen wind. Het Spaanse team verloor kort de controle over zijn Volvo Ocean 65. Abu Dhabi Ocean Racing mocht in Den Haag als vijfde de zeilen strijken en op de kade nieuwe haring in ontvangst nemen.

Op zaterdag 20 juni verschijnt Team Alvimedica als eerste aan de herstart. Team Brunel mag 2 uur en 37 minuten later de race naar Zweden vervolgen. Als de huidige top vier tot dusver zo in Göteborg finisht, wordt de finale havenrace op 27 juni allesbeslissend. Team Brunel en Dongfeng Race Team zullen in dat geval namelijk beide op 31 punten eindigen. Team Alvimedica en MAPFRE blijven beide op 34 punten steken. Dat zou de strijd om de podiumplekken en de vierde plaats tot het allerlaatst spannend houden.

Volgens de laatste verwachtingen zullen de zeven boten aanstaande maandagmiddag in de Zweedse kustplaats finishen. (Volvo Ocean Race, Volvo Ocean Race Festival, Nauticlink)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X