Informatie voor de watersporter
Team JAJO in op en top race modus aan de start van de In Port Race in Alicante

Team JAJO in op en top race modus aan de start van de In Port Race in Alicante

Met de finish van de In Port Race in Alicante in zicht kon Team JAJO de eerste punten vandaag nog niet verzilveren. Schipper Van Beek baalt van het resultaat maar is blij met hoe het team draait en met de snelheid van de boot. Met een klein shore team werd de VO65 van Sailing Holland in zes maanden tijd in op en top race modus gebracht. Onder andere Technisch manager Filip Beyens (BEL) en boot captain Flynn Hiddes uit Zuid Afrika hebben veel werk verzet.

Team JAJO draait goed
Team JAJO lag op een tweede plek met de finish in zicht. Door het volledig wegvallen van de wind lukte het niet om binnen 15 minuten na de winnaar over de streep te komen. Uiteindelijk finishte alleen Team WindWhisper de In Port Race in Alicante. Voor alle andere teams betekent het een DNF (did not finish) en geen punten voor in het In Port race klassement. Schipper Van Beek baalt, maar kijkt meteen naar het positieve van de race: “We hebben de boot goed op snelheid en het team draait lekker. Ik heb na vandaag nog meer vertrouwen in de eerste etappe en ik ben blij dat we kunnen meedoen om te punten.”

Van Beek: “Het is de verdienste van ons shore team dat we hier mee kunnen doen!” 
Schipper Van Beek heeft veel vertrouwen in de boot: “De In Port Race was na de refits het eerste moment waar de boot echt kon shinen. We hebben niet een groot shore team maar het is echt absoluut hun verdienste dat we nu mee kunnen doen. Zij zijn voor ons super belangrijk in het hele proces. De boot is na heel veel werk in een paar maanden tijd nu echt op en top in race modus, alles werkt en alles is getest.”

Van complete refit naar op en top race modus
In juli ging de VO65 van Sailing Holland in Nederland op de kant voor een complete refit. De voormalige Brunel was hierna zo goed als wedstrijd klaar. Naast Sailing Holland, hebben technisch manager Filip Beyens (BEL) en boot captain Flynn Hiddes uit Zuid Afrika heel veel werk verzet om te boot terug te brengen in op en top race modus.

Hiddes kwam na de Heineken Regatta op St. Maarten in ’22 in contact met Van Beek. Nog geen twee weken later zeilde hij mee terug naar Europa. Inmiddels is Hiddes boot captain voor Team JAJO: “Ik kreeg de tip om Jelmer te bellen van een vriend van mijn vader Henri Hiddes, een oud Whitbread zeiler. Mijn vader overleed toen ik 15 was. Hij zeilde twee keer de Whitbread, onder andere tegen Bouwe Bekking. Zolang ik me kan herinneren heeft mijn leven in het teken gestaan van deze race. Dat maakt het extra bijzonder om hier te zijn.” 

Technisch Manager Filip Beyens heeft de boot sinds de refit in Nederland geen seconde meer uit het oog verloren. Hij is na de werfperiode in Zaandam meegereisd naar Nautor Swan Global Services EMV in Badalona. Daar heeft hij zich ontfermd over de laatste technische details en gewerkt om het onderwaterschip perfect in orde te maken. 

Beyens heeft een technische achtergrond en beschikt over veel kennis van elektronica op jachten en raceboten. Betrokken zijn bij een dergelijk project was altijd al zijn droom: “Het is een prachtig project om bij betrokken te zijn. De boot is al twee keer de wereld rond geweest en nog steeds in een goede staat. De afgelopen maanden hebben we letterlijk bijna elke centimeter van de boot gezien. Dat geeft wel het vertrouwen en het voelt goed dat we het team met een veilige boot het water op sturen die echt bijna als nieuw voelt.”

De zeilsport en zeker The Ocean Race inspireert en verbindt
Ivo van der Mark, CEO van hoofdsponsor Janssen de Jong Groep reageert na afloop van de In Port Race: “We kijken al maanden uit naar de start van The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Dat Jelmer en zijn crew bij de In Port Race in Alicante op een tweede plek lagen vlak voor de finish geeft veel vertrouwen. De zeilsport en zeker The Ocean Race inspireert en verbindt.”

“Het is een van de meest prestigieuze zeilevents ter wereld met enorm veel focus op duurzaamheid en circulariteit. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan innovaties, talentontwikkeling, kennisoverdracht, diversiteit en inclusie. Dit sluit naadloos aan op onze eigen werkwijze en ambities. We kijken vol spanning uit naar de start op 15 januari en hopen voor de rest van de race op meer wind!!”

Voor meer informatie: prsailing.nl

Foto: Caroline Korsten 020photography

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht