Informatie voor de watersporter

Team New-Zealand vervangt armkracht in komende America’s Cup door beenkracht

Auckland (Nieuw-Zeeland) – Terwijl het zeilnieuws in ons werelddeel voornamelijk gaat over de Vendée Globe, en de Volvo Ocean Race begint de America’s Cup elders weer meer en meer aandacht op te eisen. De wedstrijden om de ‘Auld Mug’ moeten in mei en juni in Bermuda plaatsvinden.

Vandaag kwam de nieuwe 50-voets catamaran van Team New-Zealand in het nieuws. Op het verse race vaartuig is armkracht – nodig voor het draaien van de grinders (‘koffiemolens’) – vervangen door beenkracht om de lieren snel, krachtig en explosief te kunnen bedienen. Op elke drijver vier ‘trappers’. Op zich is het idee niet revolutionair – Franck Camas introduceerde het al op zijn Groupama 3 voor de Route du Rhum 2010 – maar wél in viervoud op foilende America Cuppers!

Met deze innovatie laat Team New Zealand na de vroege experimenten in 2013 met de foils opnieuw zien de grenzen in de America’s Cup te willen verleggen. (Nauticlink, stuff.co.nz, sail-world.com, www.americascup.com, emirates-team-new-zealand.americascup.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht