Informatie voor de watersporter

Team Oracle weet met één gewonnen race de spanning weer terug te brengen in de America’s Cup

San Francisco – Na de derde race om de America’s Cup, hoe spannend ook in het kruisrak, leek het er met de derde overwinning van Team New Zealand even op, dat een vanzelfsprekende eindoverwinning voor de Kiwi’s nu al een voldongen feit was. En de bekende zeilwedstrijd daarmee z’n aantrekkelijkheid had verloren. De spectaculair ‘vliegende’ AC 72 catamarans ten spijt.

Maar gelukkig kwam er toen de vierde race met iets meer wind van even boven de 20 knopen. Hierin wist Team Oracle z’n uitdager dankzij wat meer bootsnelheid voor de eerste maal van het lijf te houden en kon daarmee z’n eerste winstpunt noteren. Een punt dat telt, ookal bedroeg het verschil op de finishlijn maar acht seconden. Het staat nu 3-1 voor Team Emirates New Zealand, terwijl de spanning er toch weer een beetje in zit.

Managing director Dean Barker van Team New Zealand heeft nu al aangekondigd dat áls Nieuw-Zeeland zou winnen, zij gebruik zullen maken van het recht de regels aan te passen en de eis in te voeren dat álle bemanningsleden ook de nationaliteit moeten hebben van de boot waarop ze varen. Een regel die Nieuw-Zeeland in de kaart zou spelen. Want in de huidige situatie is de bemanning van Nieuw-Zeeland op twee na ook Nieuw-Zeelands, maar op de ‘Amerikaanse’ boot van Team Oracle varen maar twee Amerikanen…

Morgen, dinsdag – Nederlandse tijd 22:00 uur – staan race 5 en 6 op het programma. Ook deze zijn in Europa live op internet te volgen. (Nauticlink, America’s Cup met YouTube live kanaal, Reuters)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht