Team rond vermiste Chinese solozeiler Guo Chuan vraagt Amerikaanse kustwacht het zoeken te hervatten

Honolulu, Peking – Het team rond de sinds dinsdag vermiste Chinese solozeiler Guo Chuan (50), volgens zijn site de eerste Chinese zeiler die rond de wereld zeilde, is teleurgesteld vanwege het staken van de zoekacties en heeft een beroep gedaan op de Amerikaanse kustwacht de zoekpogingen te hervatten.

De Amerikaanse marine heeft wel de driftende boot van Chuan op ruim 1100 kilometer ten westen van Hawaii kunnen onderzoeken en zijn reddingsvest gevonden, maar naar alle waarschijnlijkheid is de zeezeiler overboord gevallen tijdens zijn poging binnen de 20 dagen van San Francisco naar Shanghai te zeilen.

foto: Chuansailing
foto: Chuansailing

De kustwacht heeft het zoeken met HC-130 Hercules vliegtuigen woensdagsavond gestaakt. “Bij weinig of geen maanlicht en bij golven van één tot twee meter viel er zelfs met nachtkijkers weinig meer te zien. We hebben Guo om de 15 minuten opgeroepen. Elk antwoord is uitgebleven. En met een persoon eenmaal te water, hou je op zo’n 100 tot 200 meter hoogte alleen nog een hoofd over om naar te zoeken…. Het moeilijkste dat er is.”

Een helicoptermaatschappij in Honolulu heeft 10 heli’s aangeboden, maar gelet op hun actieradius zouden zij een boot als tankplatform nodig hebben.

Het Guo Chuan Sailing team heeft nu vrijdag onder meer via sociale media een boodschap verstuurd met het bericht dat het teleurgesteld is, dat de zoekacties zijn gestaakt en vraagt wat het kan doen om deze weer te doen herstarten ‘ongeacht de kosten’. (Nauticlink, ABCNews, www.guochuansailing.com)