Informatie voor de watersporter

Team Roy Heiner op thuiswater in Lelystad Nederlands Kampioen Match Racing 2012

Lelystad – Roy Heiner is met zijn team afgelopen weekend in Lelystad Nederlands Kampioen Match Racing 2012 geworden in de eerste editie van het Batavia Stad NK Match Racing. Het winnende team bestond naast Roy Heiner uit Gert van der Heijden, Tom van der Vecht, Gaston Loos en Nicholas Heiner. De finale tegen Jurjen Feitsma werd met 3-0 gewonnen.
Het open Nederlands Kampioenschap werd onder zeer uiteenlopende weersomstandigheden gevaren. Van 0 tot circa 20 knopen wind, windrichting zuid tot west en van regen en zelfs hagelbuien tot een heerlijk zonnetje, alles kwam aan bod. De golven maakten het extra moeilijk voor de zeilers. Naast de tactische besluiten moest namelijk ook het effect van golven op de bootpositie, acceleratie en snelheid worden meegenomen.
Op het water was het opvallend dat het niveau van de matchrace teams erg is toegenomen ten opzichte van een aantal jaren geleden. De teams waren erg aan elkaar gewaagd. “Wij hebben dit weekend veel spannende races op topniveau gezien. Veel beter gaat het niet worden” zegt Roy Heiner. “In de finale wedstrijden tegen Jurjen Feitsma was er nooit meer dan twee bootlengen verschil op de finish lijn”, volgens Heiner.
Het wedstrijdformat bestond uit een zgn Round Robin serie op zaterdag, gevolgd door knock out rondes op zondag. De einduitslag is als volgt: 1. Roy Heiner, 2. Jurjen Feitsma, 3. Persijn Brongers, 4. Jeroen den Boer, 5. Jan Mattsson, 6. Stephan La Grouw, 7. Lars Hueckstadt. Het team van Pieter Heerema moest door ziekte zich helaas vlak voor het evenement afmelden.
De strekdam, ter hoogte van Landschapskunstwerk ‘Exposure’, was speciaal ingericht om toeschouwers de mogelijkheid te geven de wedstrijden van dichtbij te volgen. Vanaf Batavia Stad konden bezoekers opstappen op de gratis pendelbootjes die hen naar de strekdam brachten. Ondanks het onstuimige weer in de ochtenden, waarop bezoekers met een goede kop koffie vanuit de tent naar de wedstrijden konden kijken, konden de bezoekers beide middagen heerlijk buiten in de zon genieten van het spektakel op het water.
De commentator versloeg alle wedstrijd met de nodige uitleg, zodat het voor iedereen goed te volgen was. Met een DJ op de achtergrond, lekkere hapjes en een drankje in de hand, kon het publiek het bijna niet beter treffen. Op zondag kwam, tussen de wedstrijden door, ook nog het nationale wakeboardteam van Protest het publiek trakteren op een aantal spectaculaire wakeboarddemo’s. Alle kinderen konden zich binnen vermaken met knutselen en kleuren en konden zich buiten uitleven op een bungee trampoline.
Op zondag aan het einde van de middag vond de prijsuitreiking plaats op de strekdam. Margreet Horselenberg, burgemeester van Lelystad, overhandigde de glazen bokaal aan het winnende Team Heiner. Zij voegde daaraan toe ontzettend trots te zijn dat één van de leukste varianten uit de zeilsport, ‘match racen’, in Lelystad plaats heeft gevonden de afgelopen dagen. Van de specialisten heeft Lelystad al meerdere malen gehoord dat de stad perfect vaar- en wedstrijdwater voor de deur heeft liggen voor zowel nationale en internationale wedstrijden. Het NK Match Racing heeft dat meer dan bewezen dit weekend! “Fantastisch dat Roy Heiner als ambassadeur van onze stad de winnaar is. Hij is dus écht zo goed als hij mij vertelde in onze gesprekken”, aldus de burgemeester. Vervolgens sloot ze af met de vraag aan de zeilers om vooral door te vertellen hoe mooi het vaarwater in Lelystad is.
Patrick Jansen, Centre Manager van Batavia Stad Fashion Outlet, blikt terug: “Wij zijn er als hoofdsponsor bijzonder trots op om onderdeel te zijn van dit unieke evenement. Wij denken hiermee een mooie basis te hebben neergezet en kijken nu al uit naar volgend jaar. Uiteraard zijn we ook heel blij dat er zulke fantastische zeilteams mee deden, zij zorgden voor prachtige actie op het water, waardoor dit een geweldig publieksevenement is”.
Meer informatie Team Heiner

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht