Team SCA als laatste VOR-racer Kaap Hoorn voorbij, Dongfeng geeft op en motort naar Itajaí

Alicante – Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, zal vandaag om circa 14.30 uur Nederlandse tijd Kaap Hoorn ronden. Schipper Sam Davies en haar louter vrouwelijke bemanning hebben inmiddels een achterstand van 740 nautische mijlen op koploper Abu Dhabi. Alsof de dames van Team SCA nog niet genoeg uitdagingen hebben gehad, doet de Zuidelijke Oceaan er tot slot nog een schepje bovenop.

foto SCA/VOR
foto SCA/VOR

 

Navigator Libby Greenhalgh schrijft: “We hebben stormbuien en sneeuw gehad, hebben sneeuwpoppen gemaakt, zijn enorm afgekoeld en behouden het gevoel dat het zowel binnen als buiten regent. We hebben hoge zeeën gehad, waarin de golven ons controleerden en nu maken we ons op voor opnieuw opbouwende wind. Ons staan de sterkte windsnelheden tot dusver te wachten. Net als we de hoek omgaan en de zware condities achter ons willen laten en uitkijken naar warmer weer en zandstranden, krijgen we van achteren nog een pak slaag van een lagedrukgebied. Het ziet ernaar uit dat we in 45 knopen wind Le Maire Straits door zullen gaan.”

Het is juist dit moment dat Greenhalgh haar gedachten laat gaan naar hun bezielde coach Magnus Olsson, die in 2013 plotseling overleed. “Ik zit hier in het navigatiestation met de quote van Magnus, die wij zo ontzettend missen, in de aanloop naar één van zijn favoriete plaatsen en langzaamaan begin ik te begrijpen wat hij bedoelde: ‘Ik heb een haatliefde relatie met de Zuidelijke Oceaan. Ik houd ervan omdat de Zuidelijke Oceaan zo spannend is, maar tegelijkertijd heb ik er een enorm respect voor. Dat moet wel, want anders overleef je het niet.”

Inmiddels heeft Dongfeng besloten de vijfde etappe op te geven en naar Itajaí te motoren, zodat de boot op tijd klaar gemaakt kan worden voor de zesde etappe. (Volvo Ocean Race)