Informatie voor de watersporter

Team SCA heeft als eerste haar VO65 wedstrijdboot voor de Volvo Ocean Race 2014-15 te water gelaten

PERSBERICHT

teamSCA_VO65
foto: Team SCA

Zeist  – De nieuwe raceboot van Team SCA voor de Volvo Ocean Race 2014-2015 is gistermiddag te water gelaten. Het is het eerste exemplaar van de splinternieuwe Volvo Ocean 65 (VO65) raceboten, die gebruikt gaat worden voor de aankomende twee edities van de Race.
De paars-roze SCA boot met haar natuurlijk-grafische design, verliet gisterochtend de Green Marine haven in Groot-Brittannië. Via de wateren bij Southampton werd de zeilboot door een binnenvaartschip getransporteerd naar de Williams Yard, waar de boot met een kraan voorzichtig te water gelaten werd.
Het vasteland team van SCA heeft voorafgaand aan de tewaterlating de boot samen met een aantal crew-leden geprepareerd. Deze week rondt een groep experts alle technische tests af, inclusief de zogenaamde ’pull-down’-proef, waarin de boot op haar kant wordt gelegd. Na afloop van de testfase -tegen het einde van deze week- is SCA vervolgens eigenaar van de boot.
De vrouwelijke bemanningsleden van Team SCA zien ernaar uit om met de splinternieuwe boot te mogen zeilen. ”Het is ongelofelijk om te zien hoe de boot uiteindelijk is geworden. De hele crew verheugt zich erop om de boot volgende week beter te leren kennen. Omdat we het eerste team zijn dat met het nieuwe VO65-model gaat varen, zijn we erop gefocust om de harde trainingen die we de afgelopen tijd hebben gehad, op de nieuwe boot in praktijk te brengen. We hebben nog twaalf maanden de tijd om de boot helemaal onder de knie te krijgen, voor dat de Volvo Ocean Race van start gaat,” aldus Liz Wardley (AUS), schipper van de Team SCA-crew.
teamSCA_VO65_II
foto: Team SCA – Transport en stabiliteitstest

De rest van Team SCA, bestaande uit zowel bevestigde alsook geselecteerde zeilsters, zal dit weekend in Groot-Brittanië aankomen en zal volgende week proeftochten maken in het zuiden van Engeland. Begin oktober zal de boot terugkeren naar de thuishaven in Puerto Calero op Lanzarote.
SCA is een leidend, wereldwijd hygiene- en bosproducten bedrijf en zal participeren in de Volvo Ocean Race 2014-2015 met een geheel vrouwelijke bemanning.
Feiten over de VO65-boot:

– De nieuwe raceboot, Volvo Ocean 65, is ontworpen door Farr Yacht Design in de VS en gebouwd door een consort aan boothavens in Groot-Brittanië, Frankrijk, Italië en Zwitserland;

– Het duurt ongeveer 7 maanden om één VO65 van begin tot waterlating te vervaardigen;

– Ieder team mag 8 one-design race zeildoeken aan boord hebben;

– De VO65 bevat 8 bulkheads, in tegenstelling tot de vier stuks in de oude VO70. Hiermee heeft de nieuwe raceboot een sterkere en standvastiger structuur.

– Het consort aan boothavens bevat 4 havens, gestationeerd in 4 verschillende landen:

o Persico (Italië): de romp, het zwaard en interne structuur
o Multiplast (France): het dek en een aantal andere componenten
o Decision (Switserland): interne structuur
o Green Marine (GB): uiteindelijke montage en veel componenten, zoals de gallerij, het media station, het roer en de stuurwielen.

Technical specifications
Hull Length (ISO 8666) 20.37 m
Length waterline (design) 20.00 m
Length overall (incl. boegspriet) 22.14 m
Hull Beam overall (ISO 8666) 5.60 m
Max Draft (Kiel) 4.78 m
Boat Weight (leeg) 11,639 kg
Mast Height 30.30 m
Max Sail Area (rugwind) 716 m2
Over SCA
SCA is een leidend, wereldwijd hygiëne- en bosproducten bedrijf. De Groep ontwikkelt en produceert personal care-, tissue- en bosproducten. Verkoop vindt plaats in ongeveer 100 landen via een aantal sterke merken, waaronder wereldwijd TENA en Tork en regionaal Libresse, Tempo en Libero. Als Europa’s grootste particuliere boseigenaar, legt SCA een bijzondere nadruk op duurzaam bosbeheer. De Groep heeft rond de 36.000 medewerkers en de verkoop in 2012 bedroeg 9.8 miljard EURO. SCA is gesticht in 1929, heeft zijn hoofdkwartier in Stockholm, Zweden en is genoteerd op de NASDAQ OMX Stockholm.
Voor meer informatie www.sca.com, www.teamsca.com, @team_sca (Twitter) en www.volvooceanrace.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht