Informatie voor de watersporter

Team SCA neemt Barkow (VS) en Mettraux (Zwi) definitief op in bemanning ‘vrouwenboot’ Volvo Ocean Race

PERSBERICHT

sca_mettraux_barkow
Justine Mettraux (l), Sally Barkow (r). Foto Annaleisha Rae/Team SCA

Lanzarote (Spanje) – Team SCA kondigt aan dat Sally Barkow (USA) en Justine Mettraux (SUI) tot de vaste vrouwenbemanning voor de Volvo Ocean Race 2014-15 toetreden. Beide zeilsters beschikken over een sterke zeilachtergrond en voegen zich bij de groeiende groep zeilkampioenen: Carolijn Brouwer (NED), Sam Davies, Abby Ehler, Annie Lush (GBR), Liz Wardley, Sophie Ciszek en Stacey Jackson (AUS).

Uit de honderden aanmeldingen ontvingen 35 vrouwen een uitnodiging om deel te nemen aan de maandenlange trials op de teambasis in Lanzarote, Spanje. Alle kandidaten moeten een rigoureus training- en fysiek programma doorlopen. Daarnaast moeten ze de nodige uren maken aan boord van de Team SCA Volvo Ocean 65. De Nederlandse Annemieke Bes zit nog in dit proces.

‘Het is geen gemakkelijke taak om mensen te vinden met de juiste mix van fysieke sterkte, zeilvaardigheden en persoonlijkheid, zelfs niet voor een traditioneel vrouwenteam,” aldus Team SCA coach Joca Signorini, zelf een drievoudige Volvo Ocean Race-veteraan. ‘Het is daarom erg belangrijk dat we de tijd nemen om voor deze race tot de beste damesploeg te komen. Ik ben tot dusver enorm onder de indruk en ik ben blij met hoe het team vorm krijgt.”

Sally Barkow
Sally Barkow (33) maakte de afgelopen tien jaar op en af deel uit van het olympische circuit. In de Yngling deed ze namens het US Team mee aan de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Ze is tevens een geoefende matchracer en de laatste paar maanden trainden ze met Team SCA. ‘Dit is absoluut geweldig. Ik voel dat SCA een ongelofelijke kans biedt om op gelijke basis te concurreren met andere teams in deze race. Nog negen maanden tot de start, dus we zijn echt bezig met de laatste fase. We hebben alles om voor te trainen en te strijden”, zegt Barkow.

Justine Mettraux
Justine Mettraux (27) komt regelrecht uit de Mini Transat, een trans-Atlantische solorace in 6,5 meter racejachten, waarin ze als beste vrouw ooit als tweede in serieklasse eindigde. Ze maakt deel uit van het Zwitserse Mini circuit en wint sinds 2012 regelmatig een podiumplaats. Tijdens de Fastnet Race behoorde ze tot de succesvolle SCA-ploeg, doordat ze last-minute de plaats innam van een geblesseerde collega. ‘Dit is een enorme kans voor mij. Ik kon niet wachten om terug te keren naar Lanzarote om met het Team SCA trainingsprogramma mee te doen. Ik hoop dat mijn Mini-ervaring goed van pas zal komen. Het is fantastisch om met zo’n sterk vrouwenteam te zeilen”, zegt Mettraux.

Nu dat de feestdagen voorbij zijn, heeft Team SCA in Lanzarote de training weer hervat. Dat betekent de continuering van het twee-boten testprogramma, dat tot op heden zeer succesvol bleek en de coaches helpt bij het verder ontwikkelen van het trainingsprogramma.

In aanloop naar de finale voorbereidingsfase in Alicante, staan er in het eerste half jaar van 2014 diverse langeafstandsraces op het programma. De start van de twaalfde Volvo Ocean Race vindt in oktober 2014 plaats.

Meer informatie www.teamsca.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht