Informatie voor de watersporter

Teamco Foundation Schweiz gaat door met sponsoring 'Jong ontmoet oud' aan boord van zeilschip Eendracht

PERSBERICHT

Sponsor Robert van der Meulen van Teamco Foundation Schweiz werd deze week in het zonnetje gezet

Rotterdam – Het CVD (Centrum voor Dienstverlening) biedt maatschappelijke opvang en woonruimte aan bij mensen met problemen, zoals psychosociale problemen, verslaving, schulden of een ongewenste thuissituatie. Het CVD biedt naast opvang en onderdak ook intensieve begeleiding aan volwassenen, gezinnen, jongeren (18+) en jonge moeders. Sinds 2010 maken de jongeren van CVD een zeilreis aan boord van zeilschip Eendracht.
Het betreft een vierdaagse reis met de projectnaam: ‘Jong ontmoet oud’. De jongeren varen de eerste drie dagen mee op de grootste driemastschoener van Nederland vanuit thuishaven Rotterdam. Dit is ook de woonplaats van de jongeren die de stad nog nooit vanaf het water hebben gezien.
Op zee maken de jongeren kennis met de vrijwillige bemanning van de Eendracht die ze niet alleen leren zeilen, maar ook discipline en hun zelfvertrouwen teruggeven. Ze brengen zichzelf en het 60 meter lange zeilschip in beweging. Tijdens het zeilen vallen alle verschillen weg en is iedereen gelijk. Dat maakt de reis bijzonder! Aan het einde van de derde dag meert het schip weer aan in Rotterdam. De jongeren worden nu voor de uitdaging gezet; ze mogen van boord, de stad in en naar huis. Ze mogen ook even hun benen strekken en terugkomen aan boord. De volgende ochtend staat er een uitgebreide rondleiding op het programma bij het Scheepvaart en Transport College(STC) en aansluitend komen 60 ouderen en vrijwilligers van Stichting Pluspunt aan boord om ze een dagje uit te bezorgen.
Elk jaar, tegen alle verwachtingen in, komen alle jongeren terug aan boord om de ouderen van Stichting Pluspunt te begeleiden. Ze bakken taarten, maken fotoreportages en treffen andere voorbereidingen voor de ouderen die aan boord komen. De multiculturele ouderengroep van Stichting Pluspunt krijgen een warm ontvangst en een enthousiaste rondleiding met een berg aan sterke verhalen over de Noordzee. Vier dagen geleden waren de meeste jongeren nog nooit op zee geweest.
Na drie reizen kan worden gesteld dat bij veel van de jongeren hun leven door de zeilreis drastisch is veranderd. Drugs gebruiken ze niet meer, hun zelfvertrouwen is enorm toegenomen, ze brengen hun studie tot een positief einde en gaan aan het werk. Een bijkomend positieve ontwikkeling voor de Rotterdamse haven is dat, tot nu toe, zeven jongeren zich hebben opgegeven voor een opleiding op het STC. De Eendracht gaat deze jongeren helpen met het vinden van een geschikte stageplek, want daar begint een nieuwe uitdaging.
Sponsor Robert van der Meulen van Teamco Foundation heeft deze week toegezegd de sponsorbijdrage aan de Eendracht te verlengen voor de komende jaren. Hierdoor krijgen de toekomstige bewoners van CVD ook de kans om hun horizon te verbreden.
Meer informatie www.eendracht.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht