Informatie voor de watersporter

Tentoonstelling 'The Ultimate Sailor' opent morgen in Scheepvaartmuseum

PERSBERICHT
ultimatesailorAmsterdam – De expositie: ‘The Ultimate Sailor: under construction’, die vanaf morgen in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum wordt gehouden, speelt met het beeld van de stereotiepe zeeman. Vier topfotografen prikkelen met hun beelden onze fantasie en verbeeldingskracht en zorgen dat we met een nieuwe bril naar hetzelfde thema kijken. De foto-expositie ‘The Ultimate Sailor: under construction’ is vanaf 10 juni tot en met 29 september te zien in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Hoe denken we momenteel over deze iconische persoon? Om het ultieme hokjesdenken nog eens te vergroten: stellen we deze vraag aan zowel mannen als vrouwen. Wie is die persoon en wat voor karaktereigenschappen staan centraal?
Vrouwen over ‘de zeeman’: De bemanning is zijn familie
Bij een zeeman denk ik aan een ruwe bolster met blanke pit. Iemand die houdt van avontuur en de zee, maar die er ook ontzag voor heeft. Hij is graag op zee maar heeft heimwee naar huis en als hij thuis is heeft hij heimwee naar zee. Hij leeft voor het bedwingen van de golven en voor het benutten van de brute kracht van de natuur. Hij wil ook zorgen voor de zee; dat ze mooi en gezond blijft en dat zijn kleinkinderen er ook nog van kunnen genieten. Zijn mede zeemannen zijn ook zijn familie waar hij om geeft en voor wil zorgen. Hij zou zijn leven voor hen geven! Ze zijn een team en moeten de klus samen zien te klaren. Eerlijkheid en vertrouwen zijn voor hem dan ook heel belangrijk.
Mannen over ‘de zeeman’: Je hart bepaalt of je een zeeman bent
De zeeman, de ruwe bonkige man met lange baard en kromme benen bestaat bijna niet meer. De baard heeft geen kans tegen een Gilette Fusion scheermes en het oliegoed is vervangen door een hightech Musto ademend en waterdicht isolatiepak. Radar en andere elektronische navigatiemiddelen hebben de sextant vervangen maar verder is de zeeman natuurlijk gewoon dezelfde gebleven. Een zeeman leeft op het water en voelt zich daar beter dan op het land. De golven onder de romp door voelen rollen en dan het gevoel hebben thuis te zijn. Een zeeman wil na zijn dood dat zijn as, of desnoods zijn hele lijf, daar uiteindelijk wordt gedumpt. Je hart bepaalt of je een zeeman bent. Anderen zijn gewoon landmannen. Ach, niet per definitie slecht, maar wel echt anders…..
Meer informatie www.hetscheepvaartmuseum.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht