Informatie voor de watersporter

Ter herinnering aan de Engelandvaarders herhaalt De Telegraaf hun Noordzee-oversteek

engelandvaarders_2014AMSTERDAM – Als eerbetoon aan de Engelandvaarders die tijdens de oorlog geprobeerd hebben over de Noordzee te vluchten, organiseert de Telegraaf Vaarkrant een oversteek die praktisch identiek is aan een tocht die in 1943 heeft plaatsgevonden. De tocht gaat eind april plaatsvinden.

Vier mannen en een vrouw vluchtten op 29 april 1943 in een 5,5 meter lange houten vlet over de Noordzee. Ze noemden hun bootje ‘Yvette’, naar de enige vrouw aan boord. Deze Engelandvaarders hadden geluk, zij haalden het, na drie dagen op zee.

Maar 77 procent van de anderen, die Nederland tijdens de oorlogsjaren over zee probeerden te ontvluchten, verdronken of werden gearresteerd. De ‘Yvette’ ligt momenteel in het oorlogsmuseum in Overloon en is samen met een kano het enige nog overgebleven vaartuig van Engelandvaarders.

Teije Brandsma  en Epco Ongering  van de Vaarkrant-redactie van De Telegraaf gaan de tocht van de ‘Yvette’ opnieuw maken. Tussen half maart en eind april  zeilen ze met een identieke boot over de Noordzee. Een dergelijke tocht is sinds de oorlogsjaren onder zeil nog nooit ondernomen. De bouw van een replica van de Yvette is zes weken geleden begonnen. (De Telegraaf Vaarkrant, ‘Dichter bij de wereld van mijn grootouders’ – De Telegraaf Vaarkrant, bouw van de replica)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht