Informatie voor de watersporter
Werk aan de tuigage Sails Den Hhelder 2023

Terugblik Sail Den Helder: start Tall Ships Race 2023

Na de intocht van de schepen op de donderdag barst het feestelijke programma van Sail Den Helder los. Op het hoofdpodium, de Sail On Stage, speelt de Nederlandse feestband The Dirty Daddy’s heerlijke covers en meezingers waarop het damesduo A*Fever het met de ABBA-tribute naadloos overneemt. De avond wordt afgesloten met een indrukwekkende laser-lichtshow.

Feest

Op de vrijdag lijkt het wel in heel Den Helder feest. Tijdens de middag- en avondshow op het hoofdpodium wordt er bij de GEM-Stage al flink gedanst. Om vier uur begint de crewparade, een indrukwekkende intocht van alle zeelieden van de 37 tallships in hun officiële uniforms. 

200.000 bezoekers

Het evenement telt ondanks het tegenzittende weer toch nog 200.000 bezoekers. Bij de vorige editie van 2017 waren dat er met 350.000 aanzienlijk meer. Door het natte, stormachtige weer lieten sommige bezoekers zich toch afschrikken. 

Spanning bouwt zich op

Op zaterdag zijn de schepen weer open voor het publiek. Ondertussen wordt er op de meeste schepen ook hard gewerkt aan boord. Langzaam begint de spanning voor de eerste etappe van de Tall Ships Race zich op te bouwen. Voor de start van die race moeten de schepen de volgende dag al vroeg de haven uit, dat betekent dat de hoge masten met brede ra’s weer zeilklaar moeten zijn. Vooral omdat er veel wind en flinke golven worden verwacht.

Mooie start van de Tall Ships Race

Vanwege de verwachte harde wind op de dag van de start, wordt het hoogtepunt van de dag een uur vervroegd. Ook wordt de route bij de start wat eenvoudiger gemaakt, de extra lus om langs het publiek te varen, zit er niet in. De schippers moeten al moeite genoeg doen om tegen de westenwind in te komen. Toch zit de Den Helderse dijk weer helemaal vol met toeschouwers die het spektakel niet willen missen. Als dan ook nog het zonnetje doorbreekt, is het feest helemaal compleet.

Echte start op zee

Het publiek geniet, op de schepen is het hard werken. De westenwind staat recht op het zeegat. Bovendien moeten de schepen ruim om de Noorderhaaks, een eiland in wording naast Texel voor de Noord Hollandse kust. Eenmaal voldoende buitengaats is het tijd om overstag te gaan en koers te zetten naar het noorden. De finish van deze eerste etappe is bij het Engelse Hartlepool. Vanwege de vele windfarms en verkeersscheidingsstelsels die niet zomaar mogen worden doorkruist, is de echte startlijn zo’n 80 zeemijl boven Den Helder. Hier hebben de schepen maximaal de ruimte om de wedstrijd over 200 mijl uit te vechten.

Zeeziekte en motorpech

De tallships varen met veel trainees, vaak scholieren die nog nooit op zee zijn geweest. De Tall Ships Race is een geweldige ervaring om met een groep enthousiaste mensen, onder professionele leiding, zo’n enorm klassiek schip te zeilen. Het begin van de etappe viel de trainees echter zwaar. Door de start vanaf de lage wal waren de bewegingen van de schepen onregelmatig en onvoorspelbaar. Combineer dit met wat gezonde spanning die elke zeiler ervaart die de zee op gaat, en je hebt een perfect recept voor zeeziekte. 

Verschillende schepen hadden motorpech in de beginmijlen van de etappe. De Swan, Belle Poule en Mutin bleven wat langer in de haven. Atyla en Milpat konden na een korte pitstop de race weer oppakken.

Geen Russen

Vanwege de oorlog in de Oekraïne zijn Russische schepen nog steeds niet welkom bij de Tall Ships Race. In 2017 waren deze tallships nog de grote blikvangers en vaak hebben de zeilende schepen weinig te maken met de oorlog van hun president Poetin. Toch is de organisatie consequent en kan van elk Russisch militair vertoon geen sprake zijn. Het gaat om de Mir, de Kruzenstern en de Sedov. De laatste is zelfs het grootste nog varende zeilschip ter wereld. 

Eendracht aan de leiding

Op maandagmorgen om 10:00 is de echte start van de Tall Ships Race, midden op de Noordzee. Het Belgische scherpe jacht Patricia met tien leerlingen aan boord gaat als eerste over de lijn. Gevolgd door de Poolse Brik Fryderyk Chopin, een tweemaster die 1.200 vierkante meter zeil kan voeren, en de Nederlandse Driemastschoener Eendracht. 

De strijd tussen de twee echte tallships lijkt een ongelijke. De Eendracht is langsgetuigd en daardoor op de aandewindse koersen tijdens de race in het voordeel ten opzichte van de dwarsgetuigde Fryderyk Chopin. Toch lukt het niet om een echte voorsprong op te bouwen en toont ook het Brik zich als een uitstekende zeiler op dit kruisrak van 200 mijl. Uiteindelijk zijn het toch de Nederlanders die als eerste over de lijn gaan voor de Engelse Oostkust. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht