Zeilers in The Ocean Race moeten tijdens een stopover herstellen en opladen voor de volgende etappe. De stopover in Den Haag is misschien wel een van de belangrijkste, vanuit Den Haag beginnen ze namelijk aan de laatste allesbeslissende etappe richting Genua, Italië. Maar het is ook een van de kortste stopovers, dus hoeveel tijd is er om echt op te laden?
De Nederlandse Anje-Marijcke van Boxtel is de mentale coach van 11th Hour Racing Team, USA. Eerdere edities van deze race was ze bij het Nederlandse team Brunel de mentale coach. 11th Hour Racing gaat momenteel aan de leiding in het totaalklassement van de IMOCA-klasse, maar Holcim-PRB staat hier met slechts twee punten achter op een tweede plaats. Die laatste etappe is dus erg belangrijk, en dat maakt deze stopover ook belangrijk.
“We hebben de etappewinst natuurlijk wel even gevierd met het team”, vertelt Anje-Marijcke. “Dat is ook belangrijk. Maar daarna moeten we ook wel direct weer de focus vinden naar de volgende etappe. We moeten niet blijven hangen in deze winst en achterover gaan leunen, ‘omdat we toch al weten hoe het moet’ zeg maar.”
Het Amerikaanse team heeft nog een Nederlands tintje, in de vorm van walnavigator Marcel van Triest. “Dat is een functie die door de media is bedacht, ik noem mezelf geen walnavigator”, aldus Marcel. “Ik bereid de hele etappe voor qua navigatie en weersystemen. Dat komt heel precies op deze boten. Ik ontleed als het ware de pijnpunten in de etappe voor Simon Fisher, de navigator aan boord. Hij maakt dan de uiteindelijke besluiten aan boord.”
Winning streak sinds Brazilië
Simon vertrouwt hiermee volledig op Marcel. Hij wordt dan ook wel de goeroe van het team genoemd. Hij was ook een belangrijke factor in hoe het team ná Brazilië heeft gepresteerd. Na die stopover is het team in een winnende streak beland. “We hebben toen bij het team aangegeven dat we tot dan toe aan het varen waren ‘om niet te verliezen’, in plaats daarvan moesten we gaan varen ‘om te winnen’”, vertelt Anje-Marijcke.
Dat zorgde al voor een andere mindset bij de zeilers. Daarnaast heeft Anje-Marijcke ook de zeilers en het walteam bij elkaar gezet om met elkaar in gesprek te gaan. “Een groot verschil met eerdere races is dat we nu via whatsapp kunnen communiceren met de zeilers. Als er iets aan boord stuk gaat, sturen de zeilers dit direct naar de walploeg. Eerder mochten we eens per dag met elkaar mailen, dan denk je veel meer na over je bericht. Nu wordt het snel gestuurd doorgestuurd zonder goede context, omdat ze ook weinig tijd hebben. De walploeg kan zo’n bericht dan interpreteren als verwijt. Daar kwam tijdens de monsteretappe van Kaapstad naar Itajai, Brazilië, op een gegeven moment wel frustratie uit binnen het complete team.”
Eenmaal in Brazilië zijn de zeilers dan ook, op initiatief van de mentale coach, met de verschillende leden van de walploeg bij elkaar gaan zitten om elkaar uit te leggen hoe ze werken en wat er precies gebeurde in bepaalde situaties. Vanuit die gesprekken is veel lering en respect gekomen binnen het team. “Het is belangrijk om te beseffen dat we niet alleen de race op het water winnen, maar ook aan de wal. Het walteam is daarin net zo belangrijk”, legt Anje-Marijcke uit.
Gaat niet alleen om de zeilers
Niet alleen dat complete team op het water én op de wal is belangrijk. Ook sponsoren zijn ontzettend belangrijk, zij maken het mogelijk dat de zeilers een rondje om de wereld kunnen varen. Ieder team heeft bijvoorbeeld een eigen kledingsponsor, bij 11th Hour Racing is dit Musto. “Voor zeilers is goede kleding ontzettend belangrijk”, legt Anje-Marijcke uit. “Het moet goed en comfortabel zitten, de omstandigheden aan boord aankunnen, dus er moet niet zomaar een gat inkomen bijvoorbeeld, en we willen ook nog dat het er goed uitziet. En niet alleen de zeilers, ook wij als walteam hebben belang bij lekker zittende kleding. Wij moeten dit namelijk ook de hele dag dragen.”
Naast kleding sponsoren, zijn er meerdere sponsoren ‘aan boord’ bij de teams. Die sponsoren zitten er allemaal om hun eigen redenen in. 11th Hour heeft daarin een hele mooie en duurzame missie: Een schone en gezonde oceaan. Daarom is het voor de sponsoren ook belangrijk dat er tijdens de stopover diverse evenementen worden georganiseerd. Dit betekent dat de zeilers een druk programma hebben, maar ze moeten tegelijk ook opladen.
Opladen en focus aan
Dat gaf Anje-Marijcke al even aan, het team moet snel weer een goede focus op de volgende etappe hebben. “Na de finish is het natuurlijk goed om samen even een biertje te drinken, en dat mag ook. Maar, zeker bij deze korte stopover, we moeten er wel met zijn allen voor zorgen dat we snel weer in een ritme komen. We hebben nu in Den Haag één dag echt rust gepakt met de zeilers. De tweede dag zijn we direct het ritme ingegaan die ze aan boord ook hebben, anders staan ze niet uitgerust en gefocust aan de start donderdag.”
Tekst: Anke Haadsma
Foto: Sailing-Energy / The Ocean Race
Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.