Informatie voor de watersporter

‘The Transat bakerly’ vandaag uit Plymouth vertrokken richting New York

Het afscheid blijft ook voor vastberaden zeilers een emotioneel moment
Het afscheid blijft ook voor vastberaden zeilers een emotioneel moment (foto The Transat)
Plymouth – De wedstrijd voor oceaanzeilers ‘The Transat bakerly’ is na vier jaar weer terug. Deze wedstrijd voor de Class 40, Multi 50, IMOCA/Open 60 en Ultimes is vandaag uit het Engelse Plymouth vertrokken naar New York.

De afgelopen tien dagen is de vloot eerst van St Malo naar de Engelse havenstad verhuist. Reden is dat de nieuwe sponsor van het circuit Bakerly – de US afdeling van Norac, producent van Franse bakkersproducten genre croissants en crepes – vanuit Frankrijk een soortgelijke oversteek heeft gemaakt en verder wil op de Amerikaanse markt.

Vandaag is het serieuze werk van de 3500 mijl van oost naar west voor de 40 boten begonnen. Het deelnemersveld is een leuke mix van bekende namen (Coville, Gabart, Peyron, Dick, Le Cléac’h) en minder bekende. Het record varieert per klasse. De ‘tegendraadse’ richting dwingt op grond van het depressie-rythme vroeg in de wedstrijd tot interessante ‘gokken’ tussen een noordelijke of zuidelijke route. Tijdens de eerste versie van deze race in 1960 kostte het Sir Francis Chichester rond de veertig dagen de ‘overkant’ te bereiken: “Every time I tried to point Gipsy Moth at New York, the wind blew dead on the nose,” verklaarde Chichester bij aankomst. Nu kunnen de snelste boten dit binnen de tien dagen… (Nauticlink, www.thetransat.com, live posities)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht