Informatie voor de watersporter

Tijdschrift Zeilen stimuleert meezeilen met een andere boot op de nationale 'Botenruildag' zaterdag 30 juni

PERSBERICHT
Zaterdag 30 juni Botenruildag “De sleutels van mijn auto kan je zo krijgen, maar mijn boot uitlenen is een ander verhaal,” is een veel gehoorde opmerking die iets zegt over de liefde van watersporters voor hun mooiste bezit. Gelukkig is uitlenen ook niet de bedoeling van de eerste Botenruildag die op zaterdag 30 juni wordt gehouden.

foto: Yvonne Ransijn/ FotoBank NH

De gedachte achter de Botenruildag is juist dat zeilers eens een keer bij een club-of havengenoot aan boord stappen om samen en met elkaars boten te gaan varen. Wie zelf een boot heeft, zal niet of bijna nooit meevaren bij een ander. Zo leert de praktijk. Zeilers zijn over het algemeen trouw aan hun boot. Als er wordt gevaren, dan is dat met de eigen boot. De verscheidenheid aan zeilboten en jachten is enorm. Van klein tot groot, van scherpe jachten tot platbodems, van zwaardboten tot kieljachten. Voor ieder wat wils, dus. Elk type heeft zijn specifieke vaareigenschappen.
Hoe leuk kan het zijn om eens met een andere boot te zeilen dan uw eigen? De drempel om een keer met een haven-of clubgenoot mee te gaan is best hoog. Omdat het er in de praktijk vaak niet van komt, maar ook omdat je niet zomaar op een booteigenaar afstapt en vraagt of je een met zijn/haar boot mag varen. Kijk de komende dagen op uw haven rond of er boten zijn waarmee u weleens wilt zeilen. Zoek vervolgens, eventueel via de havenmeester, contact met de eigenaar om met elkaar een zeilafspraak te maken.
Op diverse havens hebben bootbezitters al met elkaar afgesproken om zaterdag 30 juni van boot te wisselen c.q. met elkaar te gaan varen. De reacties op de Botenruildag zijn buitengewoon positief. Bij maandblad Zeilen hebben zich inmiddels een vijftiental havens en verenigingen aangemeld, waaronder de Thuishavens, de KWS in Sneek, WSV De Kreupel in Andijk, WSV De Braassem, de Alkmaarsche Roei-en Zeilvereniging in Akersloot, Zeilvereniging Zuidlaardermeer en Allround Watersport Meerwijck in Kropswolde.
Van plan om met iemand van boot te ruilen. De redactie van Zeilen is nog op zoek naar zeilers die hun ervaringen willen delen. Neem snel contact op met info@zeilen.nl of bel 06- 55768002.
Meer informatie www.zeilen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht