Tilburgse schipper van historische Zeeuwse rivierklipper ‘Helena Jacoba’ moet wegens onduidelijke communicatie de Piushaven verlaten

Tilburg – De ‘oude dame’ Helena Jacoba krijgt geen vaste ligplek in de Piushaven, maar haar schipper laat het er niet bij zitten. Die stapt naar de rechter: ,,Ondanks toezeggingen moet ik weg.”

Schipper Leendert Florusse voelt zich door de gemeente Tilburg aan het lijntje gehouden. Twee jaar geleden kocht hij de klipper Helena Jacoba, die toen nog een permanente plek had in de haven van Dordrecht. De Tilburger besloot het schip – waar hij zelf in woont – naar de Piushaven te halen.

Het schip uit 1903 is een blikvanger in de haven: met Wintergloed, Lichtjesfeest, en Koningsdag wordt het als podium gebruikt. ,,Mensen willen er mee op de foto, laatst nog was Fran Sol aan boord.” De schipper lacht. ,,Willem II won prompt met 5-0 van PSV.” En dan serieus: ,,Niet voor lang meer, eind deze maand verlaat ik de haven. De gemeente is volstrekt bizar bezig.” (BN/deStem, ‘Piushaven in de nopjes met ‘oude dame’ uit 1903′ – BN/destem 2016)